E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27464
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Aizdevuma līgums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. oktobrī, 2022
Kaspars

No Civillikuma 1934. pantā ietvertās aizdevuma līguma definīcijas, kā arī 1943. panta izriet, ka aizņēmējam jāatdod tāda pati summa vai tāds pats daudzums, kādu viņš ir saņēmis. Vai, neatdodot tādu pašu summu, iestājas Civillikumā paredzētās sekas? Pirms 11 gadiem aizdevu skaidru naudu, par ko tika noslēgts līgums, kurā ir veikta atzīme, ka, to parakstot, cilvēks ir saņēmis naudu. Šo faktu apliecina arī elektroniskā sarakste. Diemžēl visa summa netika atdota, tikai daļa naudas (skaidrā naudā), izdarot atzīmi līgumā, un daļa (kontā), taču maksājuma pamatojumā netika norādīts, ka tiek atdota aizņemtā nauda. Tā kā visa nauda netika atdota, mēs rakstiski vienojāmies, ka no viņa nopērku īpašumu par kadastra vērtību, dzēšot atlikušo nenomaksāto summu. Zemesgrāmatā ir fiksēts pirkuma līgums, kurā norādīta kadastra summa, parakstījām arī atsevišķu vienošanos par atlikušās summas dzēšanu, taču tas netika fiksēts zemesgrāmatā. Tagad šim cilvēkam ir iestājusies maksātnespēja, un man grib atņemt īpašumu, jo tiesa norāda, ka nav pierādījumu, ka esmu viņam aizdevis naudu, jo viņš nav atdevis atpakaļ visu summu. Kā man var atņemt īpašumu un neatgriezt atpakaļ naudu pat ar tiesas spriedumu? Cilvēks tiesā nenoliedz, ka ir saņēmis naudu un daļu no tās atdevis. Kādā citā veidā (bez līgumā norādītā par naudas saņemšanu) es varu pierādīt, ka esmu naudu aizdevis?

A
atbild:
01. novembrī, 2022

Kā izriet no jautājuma, pušu starpā rakstveidā ir noslēgts aizdevuma līgums. Aizņēmējs nenoliedz aizņemšanās faktu, un pušu starpā nav strīda par aizdevuma summu. Atmaksājot aizdevumu, puses ir noslēgušas rakstveida vienošanos par parāda atlikušās parādu summas ieskaitu pirkuma maksā.

Lietā nav skaidras tiesas motivācijas attiecībā uz aizdevuma neatzīšanu, ja tas pierādāms ar pušu starpā noslēgtu līgumu. Lai pilnvērtīgi izprastu tiesas argumentāciju un motīvus, aicinām vērsties pie zvērināta advokāta vai jurista šīs lietas izpētē un konsultāciju saņemšanā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas