E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27463
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ja bērna tēvs nav bērna mātes laulātais

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2022
Ilze

Oficiālais laulātais, kurš jau pusotru gadu neizrāda interesi par bērniem un nepiekrīt laulības šķiršanai, atrodas ārvalstīs un laikā, kad bija Latvijā un mēs bijām kopā, vērsa pret mani emocionālu vardarbību. Tagad, kad esmu attiecībās ar mīlošu vīrieti un gaidu mazuli, vai, ja oficiālais laulātais nereaģē uz aicinājumiem, mazulim piedzimstot, viņš tiks norādīts dzimšanas apliecībā kā tēvs? Mātes pasē mazuļa tētis ir vīrietis, kurš ir arī bioloģiskais tēvs. Turklāt viņš vēlas mazulim dot savu uzvārdu.

A
atbild:
25. oktobrī, 2022

Pirmkārt, ja viens no laulātajiem nepiekrīt laulības šķiršanai, tad otram laulātajam ir tiesības pieprasīt laulības šķiršanu tiesas ceļā. Laulība tiek uzskatīta par izirušu, ja vairs nepastāv laulāto attiecības un nav pamata uzskatīt, ka tādas varētu tikt atjaunotas. Civillikuma 72. pants paredz, ka laulība ir izirusi, ja laulātie vismaz gadu dzīvo šķirti.

Otrkārt, ieraksts mātes pasē nav uzskatāms par oficiālu apliecinājumu tam, kurš ir bērna tēvs. Proti, ziņas par bērna tēvu bērna dzimšanas reģistrācijas dokumentos var ierakstīt, iesniedzot dzimtsarakstu nodaļā vecāku kopīgu paternitātes atzīšanas iesniegumu vai pamatojoties uz tiesas spriedumu par paternitātes noteikšanu vai paternitātes fakta konstatēšanu.

Tas nozīmē, ka paternitāte var tikt noteikta:

  1. ar pieņēmumu, ka bērna tēvs ir bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums);
  2. ar brīvprātīgu paternitātes atzīšanu;
  3. paternitāti nosakot tiesas ceļā.

Atbilstoši Civillikuma 146. panta otrajai daļai par tēvu bērnam, kurš piedzimis sievietei laulības laikā vai ne vēlāk kā 306. dienā pēc laulības šķiršanas, uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums).

Tas nozīmē, ka gadījumā, ja, bērnam piedzimstot, joprojām būsiet laulībā, tad, reģistrējot bērna dzimšanu, reģistrā kā tēvs pēc paternitātes pieņēmuma automātiski tiks ierakstīts jūsu laulātais.

Likums paredz tikai vienu iespēju, lai situācijā, kad esat laulībā, bērna dzimšanas apliecībā varētu ierakstīt bioloģisko tēvu, kurš nav jūsu laulātais. Proti, reģistrējot bērna piedzimšanu, jums, jūsu laulātajam un bērna bioloģiskajam tēvam jāiesniedz kopīgs iesniegums dzimtsarakstu nodaļai, ar kuru tiek lūgts bērna dzimšanas apliecībā kā bērna tēvu norādīt bioloģisko tēvu. To sauc par trīspusēju paternitātes atzīšanu. Trīspusēji atzīt paternitāti iespējams tikai vienreiz, proti, brīdī, kad tiek reģistrēta bērna piedzimšana. Vēlāk to vairs nevarēs izdarīt.

Ja laulība nebūs šķirta, paternitāte netiks atzīta trīspusēji un dzimšanas apliecībā kā bērna tēvs tiks ierakstīts jūsu laulātais, tad Civillikuma 149. pants paredz, ka paternitātes pieņēmumu bērna mātes vīrs var apstrīdēt tiesā divu gadu laikā no brīža, kad vīrs uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņa. Tādas tiesības ir arī jums kā bērna mātei, kā arī, ja bērna māte un bērna mātes vīrs dzīvo šķirti vismaz 306 dienas pirms bērna piedzimšanas un to ir iespējams pierādīt, tiesības apstrīdēt paternitātes pieņēmumu ir arī bērna bioloģiskajam tēvam.

Savukārt, ja būsiet šķīrusi laulību, tad paternitāti varēs brīvprātīgi atzīt bērna bioloģiskais tēvs, kopīgi ar jums iesniedzot iesniegumu dzimtsarakstu iestādei.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas