E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27461
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai katram mājokļa pabalsta pieprasītājam jāsaņem rakstveida lēmums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2022
Aldis

Labdien! Esmu 2. grupas invalīds, bezdarbnieks. Septembrī iesniedzu sociālajā dienestā pieteikumu trūcīgas personas statusam un mājokļa pabalstam. Diemžēl nesaņēmu nekādu informāciju par pieņemtajiem lēmumiem. Kad pats painteresējos sociālajā dienestā, saņēmu trūcīgas personas izziņu un mutisku informāciju par mājokļa pabalsta piešķiršanu. Vai sociālajam dienestam ir pienākums klientam izsniegt lēmumu rakstveidā? Vai par mājokļa pabalsta piešķiršanu arī lēmums ir jāizsniedz rakstveidā, jo man nav zināms, kādā termiņā pabalsts tiks izmaksāts? Pēc pabalsta piešķiršanas ir aizritējis mēnesis, taču naudas nav.

A
atbild:
11. oktobrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mājokļa pabalsts paredzēts Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā.

Aprēķināšanas, piešķiršanas un izmaksas kārtību un izdevumu pozīciju minimālās normas mājokļa pabalsta apmēra aprēķināšanai nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu”.

Savukārt pašvaldības saistošajos noteikumos detalizētāk nosaka arī praktisko kārtību, atbilstoši kurai sociālais dienests piešķir pabalstu.

Sociālais dienests mēneša laikā pēc dokumentu saņemšanas un deklarācijas sagatavošanas izvērtē mājsaimniecības materiālos resursus, aprēķina mājokļa pabalstu un pieņem lēmumu par sociālās palīdzības pabalsta piešķiršanu vai atteikumu. Noteikumos paredzēts, ka par pieņemto lēmumu sociālais dienests informē iesniedzēju. Nav noteikts, ka lēmums būtu jāizsniedz rakstveidā.

MK noteikumos Nr. 809 arī ir paredzēts, ka mājokļa pabalstu izmaksā ne retāk kā reizi trijos mēnešos, izņemot mājokļa pabalstu cietā kurināmā iegādei, kuru var izmaksāt vienā vai vairākās reizēs kalendāra gada laikā.

Mājokļa pabalstu pārskaita apsaimniekotājam vai komunālo pakalpojumu sniedzējiem, izdevumus par kurināmā iegādi var segt, veicot pārskaitījumu piegādātājam vai pārskaitot uz iesniedzēja norādīto kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontu.

Pašvaldība nosaka pabalsta izmaksas regularitāti, visbiežāk – reizi mēnesī.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteikts, ka tikai tad, kad personai ir atteikta sociālā palīdzība, šajā gadījumā – ja būtu atteikts mājokļa pabalsts –, par pieņemto lēmumu būtu jāinformē rakstveidā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas