E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27459
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Darba drošība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2022
Kurjers

Vai pastniekam vai kurjeram ir tiesības atteikt piegādi, ja īpašumā, uz kuru tiek veikta piegāde, atrodas nepiesiets vai savā vaļā skraida ar sētu nenorobežots suns? (Pieņemsim, ka darba līgumā šāda situācija vai nu nav atrunāta, vai ir uzrakstīts, ka tas vienalga jādara.)

A
atbild:
31. oktobrī, 2022

Pasta komersanta piegādes noteikumi tiek atrunāti attiecīgā pasta komersanta sūtījumu piegādes un izsniegšanas noteikumos. Noteikumi var paredzēt kurjera pienākumus piegādāt sūtījumu līdz īpašuma robežai (piemēram, līdz dzīvokļa durvīm vai īpašuma robežai).

Attiecīgajiem pienākumiem darbiniekam (kurjeram) ir jābūt norādītiem darba līgumā, darba kārtības noteikumos vai citos iekšējos darba devēja tiesību aktos, kas ir saistoši darbiniekam, taču šādi noteikumi un prasības nevar būt pretrunā darba aizsardzības noteikumiem. Ja darba devējs ir paredzējis prasības darbiniekiem, kuras ir pretrunā Darba likumam, darba aizsardzības noteikumiem, darba drošības prasībām u. tml., kā rezultātā darbinieka veselība vai dzīvība var tikt apdraudēta, šādi noteikumi ir spēkā neesoši.

Darba likuma 6. panta 1. daļa nosaka:

“(1) Nav spēkā darba koplīguma, darba kārtības noteikumu, kā arī darba līguma un darba devēja rīkojumu noteikumi, kas pretēji normatīvajiem aktiem pasliktina darbinieka tiesisko stāvokli.

(2) Nav spēkā darba līguma noteikumi, kas pretēji darba koplīgumam pasliktina darbinieka tiesisko stāvokli.”

Jautājumā minētajā situācijā darbinieka pienākums ir ziņot darba devējam par šādu apdraudējumu konstatēšanu piegādes brīdī un iespēju robežās saglabāt pierādījumus par šādu apstākļu esību.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas