E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27450
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Bāriņtiesa lemj par bērna krājkontā esošo naudu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. septembrī, 2022
D.

Pēc vīra nāves ar nepilngadīgo meitu (4 gadi) mantojām dzīvokli ar kredītsaistībām (meitai iedalīja 1/4 daļu dzīvokļa) un naudas līdzekļus (50/50 dalījumā). Bāriņtiesa pieņēma mantojumu bērna vārdā un, kā ir noteikts pēc likuma, lika naudas līdzekļus noguldīt pilngadības krājkontā uz procentiem (šobrīd ir 0%). Vai ir kāda likumiska iespēja, kā novirzīt meitas mantotos naudas līdzekļus viņas kredīta daļas dzēšanai? Šobrīd sanāk, ka meita mantos tikai naudu, savukārt es kā palikušais vecāks viņas vietā nomaksāšu visu kredītu, kas jāmaksā vēl 13 gadu, maksāšu visus maksājumus, kas attiecas uz dzīvokli, un beigās, pārdodot dzīvokli, meita vēl saņems savu 1/4 daļu no īpašuma summas. Kredīts tika paņemts tikai gadu pirms vīra nāves, un būtībā lielāko daļu no kredīta būšu dzēsusi no saviem līdzekļiem. Bāriņtiesa pastāv uz to, ka es kā vecāks piekritu maksāt bērna vietā viņa kredītsaistības un nauda, kurai zudīs vērtība, ir jānoglabā līdz bērna pilngadībai. Vai meitai, sasniedzot 18 gadu vecumu, es kā vecāks varu pieprasīt segt nomaksāto kredīta daļu?

A
atbild:
24. oktobrī, 2022

Civillikuma 296. pants patiešām paredz, ka visa skaidrā nauda, izņemot nepilngadīgā kārtējiem izdevumiem nepieciešamo, ir jānogulda uz procentiem kādā no kredītiestādēm. Savukārt bāriņtiesai ir noteiktas tiesības lemt par bērna naudas līdzekļu pārvaldību normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā (Bāriņtiesu likuma 21. panta 9. punkts un 41. panta pirmā daļa).

Tas nozīmē, ka ir nepieciešama bāriņtiesas atļauja, lai pārtrauktu noguldījumu. Bāriņtiesai ir jānoskaidro, kādam mērķim ir plānots tērēt naudu un kādas bērna vajadzības tiks apmierinātas, līdz ar to, lai bērnam piederošos līdzekļus varētu izmantot, piemēram, maksājumu veikšanai par bērnam piederošu nekustamo īpašumu, ir jāvēršas bāriņtiesā ar motivētu iesniegumu, informējot, kādam mērķim ir nepieciešams izmantot naudas līdzekļus, un norādot pamatojumu.

Jebkurā gadījumā naudas izņemšanai un izlietošanai jābūt bērna vajadzībai, un šīm darbībām ir jābūt viņa labākajās interesēs, kā arī bāriņtiesai jāraugās, lai bērnam nerastos zaudējumi. Līdz ar to bāriņtiesas kompetencē būs izvērtēt, vai bērna naudas izmantošana, lai par to segtu bērnam piekrītošā īpašuma kredīta maksājumus, būtu labākais risinājums.

Savukārt attiecībā uz norēķinu pēc pilngadības sasniegšanas jānorāda, ka Civillikuma 303. pants paredz, ka visi aizbildņa izdevumi nepilngadīgā mantas pārvaldībai sedzami no attiecīgās mantas ienākumiem. Savukārt 304. pants paredz, ka visu, ko aizbildnis izlicis no saviem līdzekļiem nepilngadīgā lietās, viņš saņem atpakaļ no nepilngadīgā mantas līdz ar procentiem, ja, pat taupīgi saimniekojot, ir bijis nepieciešams naudu izlikt vai aizņemties. Šie izdevumi jānorāda pirmajā norēķinā pēc to taisīšanas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas