E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27416
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Pašvaldības īpašuma atsavināšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. septembrī, 2022
Marta

Labdien! Mums ir īpašums, kurā pieder divi dzīvokļi (procentuāli lielākā daļa). Trešais dzīvoklis pieder domei, tā nolēmusi veikt izsoli. Vai šādā gadījumā nepastāv likums par pirmpirkuma tiesībām, kuras pienākas mums kā esošajiem divu dzīvokļu īpašniekiem?

A
atbild:
31. oktobrī, 2022

Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 11. panta 1. daļa nosaka: “Sludinājumi par publiskas personas nekustamā īpašuma izsoli publicējami oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”, institūcijas, kas organizē nekustamā īpašuma atsavināšanu (9. pants), mājaslapā internetā un attiecīgās pašvaldības teritorijā izdotajā vietējā laikrakstā, ja tāds ir. Informācija par izsoli, norādot izsoles organizētāja nosaukumu, tā adresi un tālruņa numuru, izliekama labi redzamā vietā pie attiecīgā nekustamā īpašuma. Rīkojot elektronisko izsoli, sludinājumu ievieto arī elektronisko izsoļu vietnē.”

Šī panta 3. daļa nosaka: “Vienlaikus ar sludinājumu personai, kuras īpašuma tiesības nostiprinātas zemesgrāmatā un kurai ir pirmpirkuma tiesības, nosūtāms paziņojums par izsoli, norādot, ka šīs tiesības tā var izmantot tikai tad, ja to rakstveidā piesaka sludinājumā norādītajā termiņā.”

Dzīvokļa īpašuma likuma 2. pants nosaka – dzīvokļa īpašums ir dzīvojamajā mājā tiesiski nodalīts patstāvīgs nekustamais īpašums. Savukārt likuma 12. pants nosaka:

“(1) Atsavinot dzīvokļa īpašumu, pārējiem attiecīgās dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašniekiem nav pirmpirkuma un izpirkuma tiesību, izņemot gadījumus, kad dzīvokļu īpašnieku kopība par to pieņēmusi lēmumu šajā likumā noteiktajā kārtībā un zemesgrāmatā izdarīta atzīme par pirmpirkuma tiesību pastāvēšanu.

(2) Pirmpirkuma tiesības īstenojamas Civillikumā noteiktajā kārtībā.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas