E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27394
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Slimības nauda, ja darbinieks bijis atstādināts

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. septembrī, 2022
Ilona

Labdien! No 2021. gada 15. novembra biju atstādināta no darba, zaudējot arī darba samaksu. Februāra sākumā saslimu un noformēju darbnespējas lapu līdz 28. februārim. 1. martā atgriezos darbā. Darba devējs paskaidroja, ka neapmaksās man darbnespējas lapu. Vai man nav tiesību saņemt pabalstu par darbnespējas dienām, kamēr biju atstādināta no darba? Paldies!

A
atbild:
23. septembrī, 2022
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 36. pants nosaka pienākumu darba devējam veikt darbnespējas lapas A apmaksu likuma noteiktajā apmērā – ne mazāk kā 75 procentu apmērā no vidējās izpeļņas par otro un trešo pārejošas darba nespējas dienu un ne mazāk kā 80 procentu apmērā par laiku no ceturtās darba nespējas dienas, taču ne ilgāku par 9 kalendāra dienām. Slimības naudu aprēķina par darbnespējas dienām (stundām), kurās darba ņēmējam būtu bijis jāstrādā. Tādējādi slimības naudas mērķis ir kompensēt darbiniekam darba samaksu, kuru viņš būtu saņēmis, ja nebūtu iestājies darbnespējas gadījums. Līdz ar to, ja darbiniekam darba tiesisko attiecību pastāvēšanas laikā ir iestājusies darbnespēja, kuras dēļ darbinieks nevarēja ierasties darbā un zaudēja darbā gūstamos ienākumus, darba devējam ir pienākums aprēķināt un izmaksāt slimības naudu par darbiniekam iestājušos darbnespēju, kuru apliecina izsniegtā darbnespējas lapa A.

Atbilstoši jūsu sniegtajai informācijai bijāt atstādināta no darba bez darba samaksas saglabāšanas no 15.11.2021., un no 2022. gada februāra, kad vēl joprojām bijāt atstādināta no darba, jums bija iestājusies darbnespēja. Tā kā atstādināšanas laikā netika saglabāta darba samaksa, iestājoties darbnespējai, jūs nezaudējāt darbā gūstamos ienākumus, līdz ar to darba devējam par šo periodu nav pienākuma jums aprēķināt un izmaksāt slimības naudu par pirmajām 9 slimības dienām.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas