E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27388
Lasīšanai: 5 minūtes

Tiesības uz atpūtas laiku pienākas visiem darbiniekiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. septembrī, 2022
Linda

Labdien!
Mana mamma strādā veikalā par vecāko kasieri. Agrāk šajā amatā strādāja vēl viena persona. Pirms pusotra mēneša viņa pārtrauca darba attiecības. No tā brīža mana mamma jau teju divus mēnešus katru dienu strādā no plkst. 7.00 līdz 22.00 bez brīvdienām. Darba devējs īpaši neinteresējas par šo situāciju, turklāt mammai netiek piešķirta neviena brīvdiena, jo neesot, kas strādā. Mammai ir 58 gadi.
Vai ir likumīgi nodarbināt cilvēku bez brīvdienām?
Kur vērsties, lai risinātu šo jautājumu?
Paldies!

A
atbild:
23. septembrī, 2022
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Neatkarīgi no nolīgtā darba laika organizācijas īpatnībām, darbiniekam ir tiesības uz atpūtas laiku. Pirmšķietami atbilstoši jūsu sniegtajai informācijai jūsu mammai ir nolīgta summētā darba laika organizācija.

Saskaņā ar Darba likuma 140. panta pirmo daļu, ja darba rakstura dēļ ir nepieciešams pārsniegt Darba likuma 131. panta pirmajā daļā noteikto normālo dienas darba laiku astoņas stundas vai nedēļas darba laiku 40 stundas, vienlaikus darba devējam jāievēro, ka darbinieka darba laiks pārskata periodā nedrīkst pārsniegt attiecīgajam darbiniekam noteikto normālo darba laiku.

Ja darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks, darba devējam ir pienākums par to rakstveidā informēt darbinieku, norādot pārskata perioda ilgumu, kā arī laikus darbinieku iepazīstināt ar darba grafiku. Sastādot darba grafiku, darbinieka darba un atpūtas laiks ir jāplāno un jāsabalansē tā, lai darba laiks pārskata periodā ne tikai nepārsniegtu attiecīgajam darbiniekam noteikto normālo darba laiku, bet arī tiktu ievēroti Darba likumā noteiktie darba laika ierobežojumi un minimālais atpūtas laiks.

Darba likuma 140. panta trešajā daļā noteikts, ja darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts garāks pārskata periods, summētā darba laika pārskata periods ir viens mēnesis. Darbinieks un darba devējs darba līgumā var vienoties par pārskata perioda ilgumu, taču ne ilgāku par trim mēnešiem, bet darba koplīgumā – ne ilgāku par 12 mēnešiem.

Summētais darba laiks pēc būtības nozīmē, ka darba devējs var darbinieku nodarbināt dažādās dienās (gan darba dienās, gan brīvdienās, gan svētku dienās) ar atšķirīgu dienas vai nedēļas darba laika ilgumu, tomēr ne ilgāk par 24 stundām pēc kārtas un nepārsniedzot 56 stundas nedēļā. Atpūtas laiku darbiniekam piešķir nekavējoties pēc darba veikšanas. Turklāt saskaņā ar Darba likuma 140. panta sesto daļu, ja ir noteikts summētais darba laiks, darba devējs nodrošina, ka pārskata periodā diennakts atpūtas laiks nav īsāks par vidēji 12 stundām diennaktī un nedēļas atpūtas laiks nav īsāks par vidēji 35 stundām nedēļā, ieskaitot diennakts atpūtas laiku.

Darba likuma 136. panta pirmajā daļā noteikts, ka virsstundu darbs ir darbs, kuru darbinieks veic virs normālā darba laika. Savukārt Darba likuma 140. panta piektajā daļā noteikts, ka summētā darba laika organizācijas gadījumā darbs, kuru darbinieks veic virs pārskata periodā noteiktā normālā darba laika, uzskatāms par virsstundu darbu.

Atbilstoši Darba likuma 136. panta piektajai daļai virsstundu darbs nedrīkst pārsniegt vidēji astoņas stundas septiņu dienu periodā, ko aprēķina pārskata periodā, kas nepārsniedz četrus mēnešus.

Pirmšķietami jūsu mammas nodarbināšanā ir saskatāmi darba tiesiskās attiecības regulējošo normatīvo aktu pārkāpumi.

Jūsu mammai atbilstoši Darba likuma 94. panta pirmajai daļai savu aizskarto tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai ir tiesības vērsties ar sūdzību pie darba devēja, lūdzot novērst pārkāpumus, nodrošinot pienākošos atpūtas laiku. Sūdzība darba devējam jāizskata un atbilde par pieņemto lēmumu jāsniedz nekavējoties, bet ne vēlāk kā septiņu dienu laikā pēc sūdzības saņemšanas. Iesakām sūdzību sagatavot divos eksemplāros un nosūtīt darba devējam ierakstītā sūtījumā pa pastu uz uzņēmuma juridisko adresi, saglabājot Latvijas Pasta kvīti, kas apliecina sūdzības nosūtīšanas faktu. Tāpat Jūsu mammai savu aizskarto tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai ir tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā ar iesniegumu, lai Valsts darba inspekcija veiktu uzņēmuma pārbaudi par iespējamiem darba tiesiskās attiecības regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas