E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27385
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai bērnam var dot līgavaiņa uzvārdu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. septembrī, 2022
Maija

Sveiki! Manai meitai ir mans uzvārds, bet vēlos, lai viņai būtu mana līgavaiņa uzvārds (oficiāli neesam precējušies). Viņš nav meitas bioloģiskais tētis. Vai drīkstu mainīt bērna uzvārdu bez bioloģiskā tēva piekrišanas?

A
atbild:
14. oktobrī, 2022

Civillikuma 151. pants nosaka, ka bērna uzvārdu nosaka pēc vecāku uzvārda. Ja vecākiem ir dažādi uzvārdi, bērnam saskaņā ar vecāku vienošanos dod tēva vai mātes uzvārdu. Ja vecāki nevar vienoties par bērna uzvārdu, to nosaka pēc bāriņtiesas lēmuma.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” 134. punkts paredz, ka reģistra ierakstu papildina, ja:

  • bērnam maina uzvārdu uz tēva vai mātes uzvārdu pēc vecāku laulības noslēgšanas, vecāku laulības šķiršanas, tēva vai mātes laulības noslēgšanas, tēva vai mātes laulības šķiršanas, pēc tēva vai mātes uzvārda maiņas (7. apakšpunkts);
  • bērna vecāku uzvārdi ir dažādi, vienam no vecākiem, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno atsevišķo aizgādību (8. apakšpunkts);
  • bērna vecāku uzvārdi ir dažādi, vienam no vecākiem ir atņemtas aizgādības tiesības un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības (9. apakšpunkts);
  • svītrotas ziņas par vienu no vecākiem, bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības (10. apakšpunkts).

Tas nozīmē, ka vecāks nedrīkst vienpersoniski mainīt bērna uzvārdu (izņemot, ja vienam no vecākiem atņemtas aizgādības tiesības vai ir svītrotas ziņas par vienu no vecākiem), jo nepieciešama abu vecāku piekrišana vai bāriņtiesas lēmums, kas aizstāj vecāka piekrišanu strīda gadījumā. Tāpat jāuzsver, ka bērna uzvārda maiņa uz jūsu līgavaiņa uzvārdu, saņemot tēva piekrišanu vai bāriņtiesas atļauju, būs iespējama, ja jūs, stājoties laulībā, pieņemsiet jaunā vīra uzvārdu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 4 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas