E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27346
Lasīšanai: 4 minūtes

Uz uzņēmuma līgumu neattiecas Darba likuma un darba līguma garantijas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2022
Antra.

Labdien! Esmu asistente 1. grupas invalīdam. Ir noslēgts beztermiņa uzņēmuma līgums, darbs ir 160 stundas mēnesī, tātad pilna slodze. Ja cilvēks, kuram esmu asistente, nonāk slimnīcā uz ilgāku laiku, tad rodas situācija, ka es palieku bez ienākumiem, kaut arī pēc būtības tā ir dīkstāve. Lūdzu, skaidrojumu!

A
atbild:
20. septembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ar uzņēmuma līgumu saistītos jautājumus regulē Civillikums, darba līguma jautājumus – Darba likums. Darba līguma gadījumā ir svarīgs darbs, uzņēmuma līguma gadījumā – darba rezultāts. Darbiniekam nodrošināmā atlīdzība dīkstāves situācijā paredzēta Darba likumā, tāpat kā pārējās garantijas (ikgadējais apmaksātais atvaļinājums, slimības nauda u. c.). Uzņēmuma līguma gadījumā nav Darba likumā noteikto garantiju.

Uzņēmuma līgums ir klasificējams kā pakalpojuma līgums. Uzņēmuma līguma gadījumā darba rezultātu noformē ar pieņemšanas un nodošanas aktu, kurā puses vienojas, ka darbs paveikts norunātajā apjomā, termiņā un kvalitātē. Tas ir pamats atlīdzības saņemšanai.

Asistentam tiek noteikta samaksa par pakalpojuma saņēmējam sniegtā pakalpojuma stundu skaitu. Turklāt Ministru kabineta noteikumos Nr. 316 “Noteikumi par asistenta, pavadoņa un aprūpes pakalpojumu personām ar invaliditāti” konkrēti noteikts:

“Asistenta pakalpojuma un pavadoņa pakalpojuma apjomu par nepilnu kalendāra mēnesi nodrošina atbilstoši pakalpojuma sniedzēja faktiski nostrādāto stundu skaitam par periodu, kurā pakalpojuma saņēmējam bija tiesības uz attiecīgo pakalpojumu.

Sociālais dienests slēdz līgumu ar asistenta pakalpojuma vai pavadoņa pakalpojuma pieprasītāju un pakalpojuma sniedzēju vai juridisko personu. Līgumā nosaka pakalpojuma apjomu, tā sniegšanas periodu un kārtību, līdzēju tiesības, pienākumus un atbildību, norēķinu kārtību un citus būtiskus jautājumus, kas saistīti ar pakalpojuma sniegšanu, kā arī līguma izbeigšanas nosacījumus.

Pakalpojuma sniedzējs reizi mēnesī iesniedz sociālajā dienestā apliecinājumu par iepriekšējā mēnesī sniegto asistenta pakalpojumu vai pavadoņa pakalpojumu, un sociālais dienests kontrolē minētā līguma saistību izpildi. Apliecinājumā norāda dienas, kad sniegts asistenta pakalpojums vai pavadoņa pakalpojums, un tajās nostrādāto stundu skaitu, kā arī līdzēju apliecinājumus par sniegto un saņemto pakalpojumu.

Asistenta pakalpojuma un pavadoņa pakalpojuma pieprasītājam ir pienākums piecu darbdienu laikā informēt sociālo dienestu par personas deklarētās dzīvesvietas maiņu, personas ievietošanu stacionārā ārstniecības iestādē, ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā vai ieslodzījuma vietā, kā arī citām izmaiņām saistībā ar pakalpojuma saņēmēju.

Asistenta pakalpojuma vai pavadoņa pakalpojuma sniegšana personai tiek pārtraukta uz laiku, kamēr pakalpojuma saņēmējs atrodas ilgstošas sociālās aprūpes institūcijā, stacionārā ārstniecības iestādē vai ieslodzījuma vietā.”

Kā paredzēts noteikumos, līgumā (šajā gadījumā – uzņēmuma līgumā) ir jābūt paredzētām līgumslēdzēju pušu tiesībām, norēķinu kārtībai un citiem būtiskiem jautājumiem. Savas kā asistenta pakalpojuma sniedzēja tiesības varat lūgt paskaidrot sociālajam dienestam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas