E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27327
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Ja mantojuma pieņemšanai noteiktajā termiņā nevar pierādīt radniecību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. septembrī, 2022
Jānis

Pieteicos uz tēva mantojumu. Esmu dzimis Krievijā. Notārs pieņēma manu pieteikšanos uz mantojumu, bet norādīja, ka pēc trim mēnešiem neizdos mantojuma apliecību, jo man nav saglabājusies dzimšanas apliecība. Esmu pilsonis. Lai iegūtu dzimšanas apliecību no Krievijas, šobrīd ir ļoti ilgi jāgaida. Vai es nezaudēšu tiesības uz mantojumu, ja dzimšanas apliecība būs pieejama nākamajā gadā, kad būs beigusies pieteikšanās uz mantojumu? Vai man jāprasa atzīt radniecības faktu tiesā un jāpierāda, ka atbilstoši likumam laicīgi pieteicos uz mantojumu?

A
atbild:
11. oktobrī, 2022

Mantojuma atstājēja un mantinieka radniecības faktu apliecina dzimtsarakstu iestādes izsniegta dzimšanas apliecība, bet, ja minētais dokuments nav pieejams, tad notāram var iesniegt dzimtsarakstu iestādes izsniegtus norakstus, izrakstus vai izziņas no civilstāvokļa aktu reģistru ierakstiem vai Valsts vēstures arhīva izsniegtas radniecības faktu apliecinošas izziņas. Pēc personas lūguma šo dokumetu sagādi var uzticēt arī notāram.

Līdz ar to jūs vispirms varat noskaidrot, vai atbilstošas ziņas par jūsu radniecību ar tēvu ir pieejamas dzimšanas reģistrā. To var izdarīt:

Jūs varat vērsties tiesā, lai lūgtu konstatēt juridisko faktu – radniecību ar tēvu. Tomēr vēršu uzmanību, ka tiesa konstatē juridiskos faktus tikai tad, ja iesniedzējam nav iespējams citādā kārtībā saņemt attiecīgos dokumentus, kas apstiprina šos faktus, vai ja šie dokumenti nozaudēti, nozagti vai iznīcināti, un zudusi iespēja tos atjaunot. Civilprocesa likuma 37. nodaļa “Juridisko faktu konstatēšana” regulē pieteikuma iesniegšanas kārtību juridisko faktu konstatēšanai.

Jānorāda, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 618 “Noteikumi par mantojuma reģistra un mantojuma lietu vešanu” 102. punktu, tiklīdz kāds no mantiniekiem pieprasa mantojuma apliecības izsniegšanu, mantojuma tiesībās apstiprina mantiniekus, kuri noteiktajā termiņā un kārtībā izteikuši gribu pieņemt mantojumu un pierādījuši savas mantojuma tiesības. Mantinieki, kuri nav pierādījuši savas mantojuma tiesības, mantojuma tiesībās netiek apstiprināti un netiek ņemti vērā, nosakot mantojuma daļas.

Tas nozīmē, ka jūsu situācijā ir svarīgs aspekts, vai jūs esat vienīgais mantinieks, kurš ir pieteicies mantojumam, vai ir vēl kāds cits.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 618 “Noteikumi par mantojuma reģistra un mantojuma lietu vešanu” 100. punktu pēc mantojuma pieņemšanas termiņa beigām zvērināts notārs pēc mantinieku pieprasījuma nosaka dienu, kad tiks izsniegta mantojuma apliecība. Mantojuma apliecību izsniedz ne agrāk kā septiņas darbdienas pēc mantojuma pieņemšanas termiņa beigām.

Tas nozīmē, ja pēc mantojuma pieņemšanas termiņa beigām kāds cits mantinieks pieprasīs mantojuma apliecību un jūs līdz tam brīdim nebūsiet pierādījis savas tiesības mantot (radniecību), tad jūs nevarēsiet mantot.

Savukārt, ja esat vienīgais mantinieks un, ievērojot to, ka notārs izsniedz mantojuma apliecību pēc mantinieka pieprasījuma, jūs varēsiet tikt apstiprināts mantojuma tiesībām un saņemt mantojuma apliecību pēc tam, kad būsiet iesniedzis notāram radniecību apliecinošo dokumentu vai tiesas spriedumu, ar kuru konstatēta radniecība.

Gadījumā, ja ir citi mantinieki, kuri pēc mantojuma pieņemšanas termiņa beigām pieprasa mantojuma apliecību, un jūs šajā termiņā neesat pierādījis savu radniecību, tad jums pēc tam, kad jūsu rīcībā būs dokuments vai tiesas spriedums, kas apliecina radniecību, būs vēl cita iespēja celt tiesā mantojuma prasību (skat. Civillikuma 667. un turpmākos pantus), lai pierādītu jūsu tiesības uz mantojumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas