E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27309
Lasīšanai: 4 minūtes
1
2
1
2

Darba devējs ir tiesīgs atprasīt pārmaksas summu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. septembrī, 2022
Tatjana

Labdien!
Darba devēja kļūdas dēļ saņēmu naudu par ikgadējo atvaļinājumu, kurai klāt bija arī avanss, lai gan nebiju rakstījusi iesniegumu un pieprasījusi avansu. Pēc dažiem mēnešiem avanss no algas tika atskaitīts. Vai tas ir likumīgi? Paldies!

A
atbild:
28. septembrī, 2022
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Darbiniekam darba samaksa aprēķināma un izmaksājama, ņemot vērā faktiski nostrādāto darba laiku (uzskaitītās stundas kopumā, virsstundas, darbu nakts laikā, svētku dienās nostrādātās stundas) un darba līgumā nolīgto darba samaksu. Savukārt par laiku, kad darbinieks atrodas ikgadējā apmaksātā atvaļinājumā vai papildatvaļinājumā, darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam vidējo izpeļņu.

Izmaksājot darba samaksu, darba devējam jāizsniedz darba samaksas aprēķins, kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tai skaitā virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas.

Vēršam uzmanību, ka Darba likuma 78. pantā uzskaitīti gadījumi, kad darba devējam ir tiesības veikt ieturējumus no darbiniekam izmaksājamās darba samaksas, kas izriet no darba devēja atprasījuma tiesībām. Proti, saskaņā ar Darba likuma 78. panta pirmās daļas 1. un 2. punktu darba devējs var veikt ieturējumus, lai atprasītu:

  • summas, kas pārmaksātas darba devēja maldības dēļ, ja darbinieks par šo pārmaksājumu ir zinājis vai viņam atbilstoši apstākļiem to vajadzēja zināt, vai pārmaksājums tiek pamatots uz tādiem apstākļiem, kuros vainojams darbinieks;
  • avansu, kas izmaksāts uz darba samaksas rēķina.

Atbilstoši Darba likuma 78. panta otrajai daļai šādu ieturējumu veikšanai darba devējs var dot rakstveida rīkojumu ne vēlāk kā divu mēnešu laikā no pārmaksātās summas izmaksas dienas vai avansa atmaksāšanai noteiktā termiņa izbeigšanās dienas. Par šāda rīkojuma izdošanu darba devējs nekavējoties paziņo darbiniekam. Savukārt, ja darbinieks apstrīd Darba likuma 78. panta pirmās daļas 1. vai 2. punktā noteikto darba devēja atprasījuma tiesību pamatu vai apmēru, atbilstoši Darba likuma 78. panta trešajai daļai darba devējs var celt atbilstošu prasību tiesā divu gadu laikā no pārmaksātās summas izmaksas dienas vai avansa atmaksāšanai noteiktā termiņa izbeigšanās dienas.

Atbilstoši norādītajam, ja darba devējs kļūdaini ir aprēķinājis un izmaksājis darbiniekam darba samaksu vai arī uz darba samaksas rēķina izmaksātā avansa rezultātā izveidojusies darbiniekam izmaksājamās darba samaksas pārmaksa, darba devējs ir tiesīgs attiecīgo pārmaksas summu atprasīt. Pirms ieturējumu veikšanas darba devējam ir jāizdod rīkojums, par to nekavējoties paziņojot darbiniekam. Ja darbinieks apstrīd darba devēja atprasījuma tiesību pamatu vai apmēru, par to rakstveidā informējot darba devēju, darba devējs ir tiesīgs attiecīgo situāciju risināt tiesā. Ja darbinieks neapstrīd darba devēja atprasījuma tiesību pamatu vai apmēru, darba devējs ir tiesīgs veikt ieturējumus no darbiniekam izmaksājamās darba samaksas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas