E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27306
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Tiesības uz atpūtas laiku ir ikvienam darbiniekam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. septembrī, 2022
Antons

Strādāju saimniecībā, kur nodarbojas ar graudkopību. Darba devējs liek strādāt 12 stundas, bez brīvdienām. Jau mēnesi strādāju bez brīvdienām. Vai šeit tiek ievērotas darbinieka tiesības?

A
atbild:
28. septembrī, 2022
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Pirmšķietami darba rakstura dēļ jums ir nolīgta summētā darba laika organizācija. Tikai summētā darba laika organizācijas gadījumā darbinieka dienas vai nedēļas darba laiks var pārsniegt darbiniekam noteikto normālo dienas vai nedēļas darba laiku (8 stundas dienā un 40 stundas nedēļā), vienlaikus darba devējam ievērojot, ka darbinieka darba laiks pārskata periodā nedrīkst pārsniegt attiecīgajam darbiniekam noteikto normālo darba laiku.

Neatkarīgi no nolīgtā darba laika organizācijas īpatnībām, darbiniekam ir tiesības uz atpūtas laiku.

Attiecībā uz diennakts atpūtas laiku Darba likuma 142. panta pirmajā daļā noteikts, ka tā ilgums 24 stundu periodā nedrīkst būt īsāks par 12 stundām pēc kārtas. Bet attiecībā uz nedēļas atpūtas ilgumu Darba likuma 143. panta pirmajā daļā noteikts, ka tas septiņu dienu periodā nedrīkst būt īsāks par 42 stundām pēc kārtas.

Savukārt, ja darbiniekam ir nolīgta summētā darba laika organizācija, darbiniekam atpūtas laiks jānodrošina, ievērojot Darba likuma 140. panta sestajā daļā noteiktos nosacījumus, proti, darba devējam jānodrošina, ka pārskata periodā diennakts atpūtas laiks nav īsāks par vidēji 12 stundām diennaktī un nedēļas atpūtas laiks nav īsāks par vidēji 35 stundām nedēļā, ieskaitot diennakts atpūtas laiku. Tādējādi arī summētā darba laika organizācijas gadījumā darba devējam, grafikā plānojot darbinieka darba laiku, darbinieka darba un atpūtas laiks jāsabalansē tā, lai pārskata periodā darbinieka darba laiks nepārsniegtu attiecīgajam darbiniekam noteikto normālo darba laiku un tiktu nodrošināts vidējais diennakts un nedēļas darba laiks. Papildus tam darba devējam ievērojams, ka atbilstoši Darba likuma 140. panta ceturtajai daļai summētajā darba laikā jebkurā gadījumā aizliegts nodarbināt darbinieku ilgāk par 24 stundām pēc kārtas un 56 stundām nedēļā un atbilstoši Darba likuma 136. panta piektajai daļai virsstundu darbs nedrīkst pārsniegt vidēji astoņas stundas septiņu dienu periodā (aprēķina pārskata periodā, kas nepārsniedz četrus mēnešus).

Paskaidrojams, ka saskaņā ar Darba likuma 136. panta pirmo daļu virsstundu darbs ir darbs, kuru darbinieks veic virs normālā darba laika. Savukārt Darba likuma 140. panta piektajā daļā noteikts, ka summētā darba laika organizācijas gadījumā darbs, kuru darbinieks veic virs pārskata periodā noteiktā normālā darba laika, uzskatāms par virsstundu darbu.

Pirmšķietami jūsu nodarbināšanā ir saskatāmi darba tiesiskās attiecības regulējošo normatīvo aktu pārkāpumi – likumā noteiktā atpūtas laika nenodrošināšana, nodarbināšana virsstundu darbā, pārsniedzot septiņu dienu periodā pieļaujamo virsstundu skaitu. Atbilstoši Darba likuma 94. panta pirmajai daļai jums savu aizskarto tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai ir tiesības vērsties ar sūdzību pie darba devēja, lūdzot novērst pārkāpumus, nodrošinot pienākošos atpūtas laiku. Tāpat jums savu aizskarto tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai ir tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā ar iesniegumu, lai Valsts darba inspekcija veiktu uzņēmuma pārbaudi par iespējamiem darba tiesiskās attiecības regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas