E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27301
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai bērna kopšanas atvaļinājumā apmaksā darbnespējas lapu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. septembrī, 2022
Krista Kate

Labdien! Šobrīd esmu BKA ar mazāko bērnu, kuram tikko palika 1,5 gadi. Viņš nesen sāka apmeklēt dārziņu, izmaksas no VSAA beidzās, jo mazajam palika 1,5 g., bet es atkal esmu stāvoklī, darbā būtu jāatgriežas jau pavisam drīz, taču veselības problēmu dēļ to nevarēšu darīt. Vai, atverot slimības lapu, līdz dekrētam tiks maksāts slimības pabalsts? Vai tā būs A vai B lapa? Dekrētā jādodas pēc trim mēnešiem. Vai slimības lapu var atvērt jau tagad, vai jāsagaida attiecīgais datums (kas tika rakstīts un iesniegts darba devējam iesniegumā, proti, 1,5 gadi + 56 dienas)? Jau iepriekš pateicos par sniegto atbildi!

A
atbild:
15. septembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja esat darba devēja piešķirtajā bērna kopšanas atvaļinājumā un līdz ar to darbā nav jāierodas, slimības nauda (par darbnespējas lapu A) darba devējam nav jāmaksā. Saskaņā ar likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 36. panta pirmo daļu darba devējs slimības naudu aprēķina par darbnespējas dienām (stundām), kurās darba ņēmējam būtu bijis jāstrādā.

Darbnespējas lapu B apmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA). Likuma 11. pants noteic, ka slimības pabalstu (darbnespējas lapu B) piešķir, ja persona darbnespējas dēļ neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus. Ja darbā nav jāierodas, netiek zaudēti algotā darbā gūstamie ienākumi, slimības pabalstu nepiešķir. Savukārt 16. panta otrā daļa nosaka: “Ja darba nespēja iestājusies laikā, kad persona bijusi atvaļinājumā bez darba samaksas saglabāšanas, slimības pabalstu piešķir ne ātrāk par dienu, kad personai bija jāierodas darbā pēc šī atvaļinājuma beigām.”

Tātad darbnespējas laiks tiks apmaksāts, kad būs jāatgriežas darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas