E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27285
Lasīšanai: 3 minūtes

Kooperatīvās sabiedrības kompetence

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. septembrī, 2022
Santa

Labdien! Man pieder īpašums Olaines novadā esošā DKS, bet neesmu bijusi DKS biedrs un neplānoju par tādu kļūt. Nesen saņēmu rēķinu no DKS 60 eiro apmērā par DKS infrastruktūras attīstību – 200 m ceļa posma asfaltēšanu (minētais ceļa posms nepieguļ manam īpašumam). Rēķinam tika pievienots skaidrojums, kurā bija norādīts, – DKS kopsapulcē pieņemts lēmums, ka visiem zemesgabalu īpašniekiem, kuru īpašumi atrodas DKS teritorijā, ir pienākums veikt minēto maksājumu. Papildus minēšu, ka šajā īpašumā esmu arī deklarēta, tātad nodokļi, kurus maksāju, tiek novirzīti Olaines pašvaldībai. Vai DKS ir tiesības prasīt veikt maksājumus, ja neesmu DKS biedrs? Rēķinā tika norādīta manas iepriekšējās deklarētās dzīvesvietas adrese, mans vārds, uzvārds. Vai varu vērsties pašvaldībā ar sūdzību par manu datu nodošanu trešajām personām bez manas piekrišanas?

A
atbild:
24. oktobrī, 2022

Kooperatīvo sabiedrību darbību nosaka un reglamentē Kooperatīvo sabiedrību likums. Likuma darbības joma, t. i., sabiedrības kompetence, ir noteikta likuma 2. pantā. Kooperatīvā sabiedrība ir juridiska persona, kuras kompetence un tiesības attiecas uz tās biedriem. Ja jūs neesat attiecīgās sabiedrības biedrs, sabiedrības pieņemtie lēmumi jums nav saistoši. Pamatā šādas sabiedrības (DKS) tiek dibinātas iekšējo organizatorisko jautājumu (t. sk. teritoriju labiekārtošanas, atkritumu izvešanas, ceļu tīrīšanas u. c.) īstenošanai. Iespējams, Olaines pašvaldība ir noslēgusi līgumu ar DKS par pašvaldības funkciju nodošanu DKS (piemēram, apsaimniekošanas jautājumos). Jebkurā gadījumā ceļu (ja tas ir pašvaldības īpašumā) uzlabošana (asfaltēšana) ir sedzama no pašvaldības līdzekļiem. Bez šaubām, DKS var arī uz brīvprātības pamata, saņemot Olaines pašvaldības un ceļam piegulošo zemes īpašnieku atļauju, veikt ceļa uzlabojumus, tomēr šādas ceļu uzlabošanas izdevumu segšana var tikt veikta brīvprātīgi.

Par jūsu personas datu apstrādi paskaidrojams, ka sākotnēji jums ir jāvēršas pie DKS ar informācijas pieprasījumu, proti, kur DKS ir ieguvusi jūsu personas datus. Jāpiebilst, ka dati, kas norādīti DKS rēķinā, ir neaktuāli (izriet no jautājuma). Ja esat deklarēta īpašumā, kas atrodas DKS teritorijā (Olaines pašvaldībā), tad pašvaldības rīcībā ir jābūt jūsu faktiskās deklarētās dzīvesvietas adresei. Līdz ar to sākotnēji ir jānoskaidro, kas un uz kāda pamata ir DKS sniedzis neaktuālus jūsu personas datus, pēc tam jāvēršas pie attiecīgā datu apstrādes pārziņa ar prasību pārtraukt neaktuālu datu apstrādi un datu nodošanu trešajām personām (ja tam nav bijis tiesiska pamata).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas