E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2727
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Darbības ar nekustamo īpašumu veicamas pēc NĪN nomaksas

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. augustā, 2013
Sintija Ozola

Man pieder divi nekustamie īpašumi. Par vienu ir nomaksāts nekustamā īpašuma nodoklis pilnībā, par otru nē. Vai Zemesgrāmata var atteikties noformēt īpašuma tiesību maiņu, ja vēlos pārdod vienu īpašumu, par kuru nodoklis ir samaksāts? Vai lai varētu pārdot īpašumu, man ir jābūt nomaksātiem nodokļiem par visiem īpašumiem?

A
atbild:
19. augustā, 2013
Latvijas Notariāts
Dagne Rušeniece, zvērināta notāra palīdze

Reģistrējot darījumu ar konkrētu nekustamo īpašumu, Zemesgrāmata ņem vērā tikai ar attiecīgo nekustamo īpašumu saistītos faktus: par konkrēto nekustamo īpašumu NĪN ir jābūt nomaksātam par esošo gadu. 

Tātad, ja 2013.gadā Jūs grasāties mainīt īpašumu A pret citu, tad par īpašumu A jābūt nomaksātam NĪN par visu 2013.gadu. 

Darbības ar nekustamo īpašumu, par kuru nav veikti NĪN maksājumi un ir uzkrājies parāds, veikt nav iespējams. Šādu kārtību nosaka likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 9.panta 3. daļa: ja īpašumu atsavina vai dāvina, zemesgrāmatā īpašnieka maiņu var reģistrēt pēc tam, kad ir nomaksāts nodokļa pamatparāds, soda nauda un nokavējuma nauda, kā arī veikts nodokļa maksājums par taksācijas gadu, kurā notiek īpašnieka maiņa, un zemesgrāmatu nodaļa par to ir pārliecinājusies tiešsaistes datu pārraides režīmā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas