E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27269
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Kāda ir iespēja atbrīvot īpašumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. septembrī, 2022
Karlis

Labdien! Vēlos iegādāties īpašumu no savas mātes uz draudzības līguma pamata, pirkuma summa ir parāda dzēšana šim īpašumam. Māte īpašumā nedzīvo. Tajā dzīvo mans pusbrālis ar ģimeni, viņus ar šo īpašumu saista tikai dzīvesvietas deklarācija, turklāt viņi uzskata, ka ne par ko nav jāmaksā, līdz ar to ir izveidojies parāds, un īpašums ir nolaists, nekopts. Vai man būs iespēja atbrīvot šo īpašumu, kad būšu to iegādājies un kļuvis par īpašnieku? Kā būtu jārīkojas?

A
atbild:
12. septembrī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 1. pants nosaka, ka likuma mērķis ir panākt, lai ikviena persona būtu sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību.

Dzīvesvieta ir jebkura personas brīvi izraudzīta ar nekustamo īpašumu saistīta vieta (ar adresi), kurā persona labprātīgi apmetusies ar tieši vai klusējot izteiktu nodomu tur dzīvot, kurā dzīvot tai ir tiesisks pamats un kuru šī persona atzīst par vietu, kur tā ir sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību.

Personai ir tiesisks pamats apmesties uz dzīvi noteiktā nekustamā īpašumā, ja tai pieder šis nekustamais īpašums, attiecībā uz to ir noslēgts īres vai nomas līgums vai šī īpašuma lietošanas tiesības tā ieguvusi uz laulības, radniecības, svainības vai cita likumiska vai līgumiska pamata.

Ja mājā dzīvojošajiem nav tiesiska pamata dzīvot šajās telpās, tad būtu jālūdz atbrīvot ēku. Ja tas nenotiek labprātīgi, jautājums ir risināms tiesas ceļā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas