E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27256
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Par atņemtu aizgādības tiesību atjaunošanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. septembrī, 2022
Linda

Sveiki! Esmu divu dēlu mamma. Man atņēma aizgādības tiesības uz vecāko dēlu, jo aizbraucu uz Īriju un vecākais dēls palika kopā ar jaunākā dēla tēti. Mēs izšķīrāmies, un bija noruna, ka bērni dosies pie manis, tiklīdz būšu iestrādājusies ārvalstī. Četru mēnešu laikā bērna tētis iesniedza prasību tiesā un ieguva aizgādības tiesības pār manu vecāko dēlu. Es nekad neesmu gribējusi no viņiem šķirties. Tagad man pat neļauj ar bērniem tikties! Kā es varu iegūt saskarsmes tiesības, dzīvojot Īrijā? Bērniem tiek stāstīts, ka mamma viņus pametusi un nemīl, bet tēvam es rakstu katru dienu. Esmu bijusi Latvijā, stāvējusi pie viņu mājokļa durvīm un saukusi, taču esmu padarīta par draudu saviem bērniem. Vai varat man palīdzēt?

A
atbild:
27. septembrī, 2022

Ja jums ir atņemtas aizgādības tiesības saskaņā ar tiesas spriedumu, tad tās var atjaunot (arī noteikt saskarsmes tiesības) ar tiesas spriedumu (Civillikuma 199. pants).

Līdz ar to jums būtu jāvēršas tiesā ar prasības pieteikumu par aizgādības tiesību atjaunošanu, norādot iemeslus, kāpēc nepieciešams jums atjaunot aizgādības tiesības (aprakstot jūsu dzīves apstākļus, novērstos riskus, kuru dēļ aizgādības tiesības jums tika atņemtas).

Prasību lietās, kas izriet no aizgādības un saskarsmes tiesībām, ceļ tiesā pēc bērna dzīvesvietas (Civilprocesa likuma 244.3 pants).

Šeit ir pieejams meklētājs, kurā iespējams uzzināt, kurā tiesā ir jāvēršas ar attiecīgo prasību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas