E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27218
Lasīšanai: 5 minūtes

Kopīpašuma lietošana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. septembrī, 2022
aivars

Sveicināti! Dzīvoju piecstāvu mājā ar divām kāpņutelpām. No ielas puses ir ieeja dzīvokļos un pagrabā. No sētas puses ir divas atsevišķas pagarbtelpas (katra – 12 m2). Blakus esošajā mājā dzīvo mani radinieki. Tā kā savā dzīvoklī veicu remontu, bija nepieciešams kaut kur atstāt mantas. Vaicāju radiniekiem par kādu brīvu vietu, un izrādījās, ka viņu mājā ir atbrīvojusies atsevišķa pagrabtelpa. Šo telpu izmantoju trīs vai četrus gadus. Šajā laikā nomainījās kopumā trīs apsaimniekotāji. Pēdējais no viņiem namu apsaimnieko teju divus gadus. Nekādu iebildumu līdz šim nebija, jo viena atslēga bija tantei, kura dzīvo šajā mājā un ir dzīvokļa īpašniece. Pirms diviem gadiem pagrabā instalēja elektrības pievadus, un tante pārvaldniekam iedeva atslēgu, taču, darbiem noslēdzoties, pārvaldnieks atslēgu neatdeva. Pirms nedēļas nolēmu apmeklēt pagrabtelpu, lai lēnām to atbrīvotu no savām mantām, jo tur ir slikta kanalizācija. Kad piegāju klāt durvīm, konstatēju, ka atslēga ir nomainīta. Devos uz policiju un uzrakstīju iesniegumu par nepamatotu atslēgu bojāšanu un nomaiņu. Policija pieņēma iesniegumu un paskaidroja, ka man ir jāvēršas pie apsaimniekotāja. Nākamajā dienā zvanīju apsaimniekotājam, uzrakstīju ziņu, kurā minēju par iesniegumu policijai. Apsaimniekotājs norādīja, ka pēc dažām stundām atbrauks trešā persona un aprunāsies ar mani, jo arī tā šajās pagrabtelpās ir novietojusi savas mantas. Tā kā tas mani neapmierināja, es nozāģēju atslēgu un, ieskatoties pagrabā, konstatēju, ka ir pazuduši mani bērnu ratiņi. Vēlreiz uzrakstīju policijā iesniegumu, šoreiz – par mantas zādzību. Kā man rīkoties? Kurš no mums abiem (es vai apsaimniekotājs) ir pārkāpis likumu?

A
atbild:
04. oktobrī, 2022

Lai pilnvērtīgi atbildētu uz jautājumu, ir nepieciešams precizēt pagrabtelpu īpašumtiesību statusu (kādas konkrētas fiziskas personas individuālais īpašums vai kopīpašums), kā arī (kopīpašuma gadījumā) pastāv vai nepastāv starp dzīvokļu īpašniekiem noslēgts līgums par kopīpašuma lietošanas tiesību noteikšanu, t. i., ar līgumu nostiprinātas tiesības kādai personai individuāli lietot minētās pagrabtelpas.

Tādējādi, ja pagrabtelpas ir kopīpašums, tad individuālas lietošanas tiesības ir nosakāmas ar starp kopīpašniekiem noslēgtu kopīpašuma lietošanas (izlietošanas) līgumu. Šādā gadījumā Jūsu tantei būtu individuālas tiesības lietot konkrētās pagrabtelpas, un viņa varētu tajās atļaut uzglabāt Jūsu mantas.

Ja šādas vienošanās nav un pagrabtelpas ir kopīpašums, tad Jūs šajās telpās drīkstējāt izvietot savas mantas tikai ar dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu.

Apsaimniekošanas līguma ietvaros apsaimniekotājam, cita starpā, varētu būt arī uzticēta kopīpašuma pagrabtelpās apsaimniekošana, tādējādi apsaimniekotājs būtu tiesīgs iekļūt šajās telpās un ierobežot nepiederošu personu iekļūšanas iespējas.

Ja Jums nav tiesiska pamata (nav noslēgts līgums par nedzīvojamo telpu īri vai cits tiesisks pamats) iekļūt šajās telpās un tajās uzglabāt savas mantas (skatīt iepriekšminēto argumentāciju), Jums nav subjektīvo tiesību “būt neapmierinātam” ar apsaimniekotāja likumīgo rīcību un bojāt trešajām personām piederošu īpašumu (atslēgas).

Telpu apskati un mantu pārbaudi Jūs drīkstējāt veikt apsaimniekotāja klātbūtnē (apsaimniekotājam nodrošinot piekļuvi šīm telpām).

Jūsu rīcība ir definējama kā patvaļīga iekļūšana trešo personu telpās un trešo personu īpašuma bojāšana.

Jautājums par Jums piederošā īpašuma (kas atradās šajās telpās) “pazušanu” ir risināms, sastādot telpu pasekošanas aktu un vēršoties pie apsaimniekotāja ar lūgumu izsniegt Jums piederošās pagrabtelpā uzglabātās mantas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas