E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27198
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai jāmaksā nodokļi un jāveic iemaksas no ienākumiem Lielbritānijā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2022
Dmitrijs

Sveiki! Jautājums par sociālajām iemaksām saimnieciskās darbības veicējam, kurš vienlaikus ir arī darba ņēmējs Latvijā reģistrētā uzņēmumā un ir Latvijas rezidents. Vai ir jāmaksā sociālās iemaksas no Lielbritānijā gūtiem regulāriem ienākumiem? Kādi nodokļi ir jāmaksā no šiem ienākumiem?

A
atbild:
12. septembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nodokļu pienākumi ir katrā statusā. Latvijas darba devējs no darbinieka algas ietur ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (daļu darba devējs samaksā no saviem līdzekļiem) un pārskaita budžetā. Saimnieciskās darbības veicējs kā pašnodarbinātais nodokļus no saviem ienākumiem maksā pats. Atšķirīgs regulējums var būt pārrobežu nodarbinātības (tai skaitā attālinātā darba) situācijās.

Likuma “Par tiesisko sadarbību un personu tiesību aizsardzību pārejas periodā pēc Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības” 13. pantā (“Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veikšana”) noteikts:

“(1) Apvienotās Karalistes darba devēju un darba ņēmēju tiesības, pienākumus un atbildību, sākot ar izstāšanās dienu, pielīdzina likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteiktajām Eiropas Savienības darba devēju un darba ņēmēju tiesībām, pienākumiem un atbildībai.

(2) Ja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā tiek saņemts Apvienotās Karalistes kompetentās iestādes izsniegts dokuments, kas apliecina, ka persona ir sociāli apdrošināta Apvienotajā Karalistē, tad personai (par personu) valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas Latvijā nav jāveic.

(3) Aģentūra, saņemot personas vai darba devēja pieprasījumu, izsniedz dokumentu, kas apliecina, ka Latvijā par personu tiek veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas kā par darba ņēmēju vai ka pati persona veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas kā pašnodarbinātais.

(4) Aģentūra informē Valsts ieņēmumu dienestu par saņemto Apvienotās Karalistes kompetentās iestādes izsniegto dokumentu, kas apliecina, ka persona ir sociāli apdrošināta Apvienotajā Karalistē.”

Latvijas rezidentiem, kuri guvuši ienākumus Lielbritānijā, ir jāiesniedz VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) gada ienākumu deklarācija. Tas, vai jāmaksā nodokļi Latvijā, konkretizējot situāciju,  jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā, izmantojot EDS sadaļu “Sarakste ar VID”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas