E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27185
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja noticis nelaimes gadījums darbā ārvalstī

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. augustā, 2022
Anna

Sveiki! Ir gūta trauma darbavietā (ārzemēs – Nīderlandē), lauztas abas rokas. Vai man kā Latvijas pilsonim ir iespēja saņemt pabalstu par darba nespēju?

A
atbild:
01. septembrī, 2022
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Ja darbiniekam, pildot darba pienākumus, noticis nelaimes gadījums darbā, uz konkrēto gadījumu attiecināma MK noteikumos Nr. 950 “Nelaimes gadījumu darbā izmeklēšanas un uzskaites kārtība” noteiktā nelaimes gadījumu izmeklēšana. Ja nelaimes gadījuma rezultātā ir iestājies darbspējas zudums, ārsts izsniedz Ministru kabineta noteiktajā kārtībā noteiktu darbnespējas lapu.

Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtību nosaka MK noteikumi Nr. 152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība”. Lai iegūtu detalizētāku informāciju par darbnespējas lapas izsniegšanas kārtību, iesakām vērsties Veselības inspekcijā, rakstot uz e-pasta adresi vi@vi.gov.lv.

Savukārt, kā noteikts likuma “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām” 7. pantā, darba devējam, cita starpā, ir pienākums izmaksāt no saviem līdzekļiem apdrošinātajai personai, kas cietusi nelaimes gadījumā, slimības naudu par darbnespējas pirmajām 10 kalendārajām dienām ne mazāk kā 80 procentu apmērā no mēneša vidējās izpeļņas un, ja nelaimes gadījuma izmeklēšanā tiek konstatēts, ka negadījuma rezultātā darbinieks smagu miesas bojājumu guvis darba devēja vainas dēļ, izmaksāt darbiniekam vienreizēju pabalstu vienas mēnešalgas (amatalgas) apmērā.

Apdrošinātajai personai, ja tā cietusi nelaimes gadījumā, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra atbilstoši likuma “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām” regulējumam, saņemot personas iesniegumu, izvērtē un nosaka apdrošināšanas atlīdzības izmaksu. Apdrošināšanas atlīdzībā apdrošinātajai personai tiek ietvertas naudas izmaksas (slimības pabalsts, atlīdzība par darbspēju zaudējumu, papildu izdevumu kompensācija) un pakalpojumu sniegšana (ārstēšana, aprūpe un medicīniskā rehabilitācija, pārkvalificēšana, profesionālā rehabilitācija). Lai iegūtu detalizētāku informāciju par Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras veicamajām izmaksām, iesakām vērsties Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, rakstot uz e-pasta adresi konsultācijas@vsaa.gov.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas