E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27129
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vecāku pabalsta apmērs atkarīgs no darbiniekam maksātās algas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. augustā, 2022
Aija

Labdien. Vai nav plānots pārskatīt māmiņalgas sakarā ar inflāciju un visu preču un pakalpojumu cenu kāpumu?

A
atbild:
22. augustā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts nenosaka apmēru vecāku pabalstam, ko dēvē arī par māmiņalgu. Vecāku pabalstu izmaksā vienam no vecākiem, kas ir darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, kurš pats veic iemaksas no tā ienākumu apmēra, ko nopelna.

Pabalsta apmērs ir atkarīgs no pabalsta pieprasītāja algas, no kuras jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas. Darba devējs lemj par algu paaugstināšanu saviem darbiniekiem. Valsts nosaka tikai obligāto minimālās algas apmēru un minimālo sociālo iemaksu algu (1500 eiro ceturksnī, 500 eiro), kura dod tiesības uz vecāku pabalstu un citiem sociālās apdrošināšanas pabalstiem vismaz no šādas algas. Pat pret šādu sociālo garantiju minimumu ir bijis daudz iebildumu.

Pašreiz jau ir izskanējuši priekšlikumi, ka nākamgad varētu tikt paaugstināta minimālā alga. Par to tiks lemts šoruden 2023. gada budžeta izskatīšanas procesā.

Katru gadu palielinās valstī vidējā iemaksu alga. Palielinās arī vecāku pabalsta apmērs. Vecāku pabalsta vidējais apmērs šā gada jūnijā bija 549,10 eiro; pirms gada jūnijā – 492,63 eiro.

No šā gada 1. jūlija valsts sociāli apdrošina vecāku pabalsta saņēmējus no visas summas, ko veido vecāku pabalsts un bērna kopšanas pabalsts. Tas nozīmē, ka valsts no budžeta naudas veic par vecāku iemaksas pensijai, bezdarbam, invaliditātes apdrošināšanai, tā veidojas ne tikai stāžs, bet arī būtiski palielinās pensijas kapitāls.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas