E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27118
Lasīšanai: 2 minūtes

Konta apķīlāšanas nosacījumi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. augustā, 2022
Inese

Labdien!

Vai summa kontā, uz kuru nedrīkst vērst piedziņu, – nauda minimālās mēneša darba algas apmērā – ir bruto minimālā alga (500 eiro) vai tā naudas summa, kas ir pēc nodokļu nomaksas? Tādā gadījumā varētu būt atšķirīgas summas. Kā to piemēro tiesu izpildītāji?

A
atbild:
19. septembrī, 2022

Labdien!

Tiesu izpildītājs kontu apķīlā saskaņā ar Civilprocesa likuma 599.1 panta normām: “(1) Vēršot piedziņu uz parādnieka naudas līdzekļiem kredītiestādē vai pie cita maksājumu pakalpojumu sniedzēja, tiesu izpildītājs sagatavo un nosūta kredītiestādei vai citam maksājumu pakalpojumu sniedzējam rīkojumu par naudas līdzekļu apķīlāšanu rīkojumā norādītajā apmērā. Rīkojumu saskaņā ar kontu reģistra ziņām par parādnieka atvērtajiem kontiem nosūta attiecīgajai kredītiestādei vai maksājumu pakalpojumu sniedzējam.

(2) Šī panta pirmajā daļā minētajā rīkojumā tiesu izpildītājs attiecībā uz parādnieku – fizisko personu – vienai no kredītiestādēm vai maksājumu pakalpojumu sniedzējiem norāda šī likuma 1. pielikuma 3. punktā noteikto ierobežojumu (250 eiro vai 500 eiro apjomā, ņemot vērā parādsaistību veidu).

(6) Parādniekam – fiziskajai personai – ir tiesības informēt tiesu izpildītāju par kontu, kurā tam saglabājami kā neapķīlāti naudas līdzekļi šī likuma 1. pielikuma 3. punktā noteiktajā apmērā.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas