E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27113
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai var atņemt pilsonību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. augustā, 2022
Olegs

Ja naturalizēts Latvijas pilsonis pārkāpj naturalizācijas laikā doto zvērestu Latvijas Republikai (piemēram, publiski pauž lojalitāti Krievijas Federācijai un tās valstsprezidentam), vai šī persona zaudē Latvijas pilsonību?

A
atbild:
26. decembrī, 2022

Pilsonības piešķiršanas, zaudēšanas un atņemšanas procesu Latvijā reglamentē Pilsonības likums, kura 24. pantā ir noteikti priekšnosacījumi pilsonības atņemšanai t.sk., ja persona:

4) veikusi darbību, kas vērsta uz vardarbīgu Latvijas Republikas valsts varas gāšanu, publiski aicinājusi vardarbīgi gāzt Latvijas Republikas Satversmē nostiprināto valsts varu vai vardarbīgi grozīt valsts iekārtu, publiski aicinājusi veikt vai veikusi organizatoriskas darbības, kas vērstas uz Latvijas Republikas valstiskās neatkarības likvidēšanu, tas konstatēts ar tiesas spriedumu un Latvijas pilsonības atņemšanas gadījumā šī persona nekļūst par bezvalstnieku;

5) sniegusi būtisku finansiālu, materiālu, propagandisku, tehnoloģisku vai cita veida atbalstu valstīm vai personām, kuras ir veikušas darbības, tai skaitā genocīdu, noziegumu pret mieru, noziegumu pret cilvēci, kara noziegumu, kas grauj vai apdraud demokrātisku valstu teritoriālo integritāti, suverenitāti un neatkarību vai konstitucionālo iekārtu, vai arī ja persona pati ir piedalījusies šādu darbību veikšanā un Latvijas pilsonības atņemšanas gadījumā šī persona nekļūst par bezvalstnieku. Informāciju par to, ka attiecīgā persona veikusi kādu no minētajām darbībām, sniedz valsts drošības iestādes. Lēmuma apstrīdēšana un pārsūdzēšana neaptur tā darbību.

Ministru kabinets nosaka atbildīgo institūciju un kārtību, kādā tā personai atņem Latvijas pilsonību. Latvijas pilsonība tiek atņemta ar atbildīgās institūcijas priekšnieka pilnvarotas amatpersonas lēmumu.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2013. gada 24. septembra noteikumu Nr. 975 “Latvijas pilsonības zaudēšanas un atjaunošanas kārtība” 2. punktu iesniegumu par atteikšanos no Latvijas pilsonības un tās atjaunošanu, kā arī dokumentus par Latvijas pilsonības atņemšanu izskata Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde III daļā noteiktajos gadījumos.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas