E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27110
Lasīšanai: 2 minūtes

Mantojuma saņemšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. augustā, 2022
Aija

Dēls ir vienīgais mātes privatizētā dzīvokļa mantinieks, taču neatrodas Latvijā. Kas jādara, lai viņu ierakstītu zemesgrāmatā kā īpašnieku?

A
atbild:
19. augustā, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Jums ir jādodas pie zvērināta notāra, kurš praktizē apgabaltiesas darbības teritorijā (Rīgas, Kurzemes, Zemgales, Vidzemes vai Latgales apgabaltiesas), kas bija mantojuma atstājēja pēdējā deklarētā dzīvesvieta. Zvērināts notārs uzsāks mantojuma lietu.

Latvijas zvērinātu notāru klientu portālā www.latvijasnotars.lv konsultācija pie notāra var notikt videorežīmā, un notariālās darbības var veikt attālināti.

Pieteikšanās videokonsultācijai iespējama portāla www.latvijasnotars.lv sadaļā “Meklēt notāru”, atzīmējot, ka būs nepieciešams uzsākt mantojuma lietu. Lai videokonsultācija varētu notikt, ir nepieciešama klusa un gaiša telpa, stabils interneta pieslēgums, dators, vebkamera, mikrofons un austiņas vai skaļrunis, e-paraksts, pase vai eID karte, kā arī internetbanka, norādīts zvērinātu notāru mājaslapā. Informācija par nosacījumiem videokonferences norisei pieejama šeit.

Mantojuma lietas uzsākšana ieteicama gada laikā pēc mantojuma atstājēja nāves.

Lai dēls pēc mātes nāves varētu pretendēt uz mantojumu, ir jāsagatavo dokumenti, kas apliecina mantošanas tiesības.

Ja plānojat patstāvīgi sagādāt nepieciešamos dokumentus, sagatavojiet iesniegšanai notāram tuvinieka miršanas apliecību, privāto testamentu, ja mirušais tādu ir atstājis, publisko testamentu, ja mirušais tādu ir sastādījis, Jūsu dzimšanas apliecību (ja esat mirušā bērns). Mantojuma lietā nepieciešamo dokumentu sagādāšanu varat uzticēt arī zvērinātam notāram. Vairāk par mantojuma saņemšanu var lasīt šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas