E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27106
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Kuram no vecākiem izdevīgāk saņemt vecāku pabalstu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. augustā, 2022
Mihails

Kuram no vecākiem būtu izdevīgāk pieteikties vecāku pabalstam, ja mātes ienākumi ir 700 eiro, savukārt tēva – 2000 eiro? Vai pastāv kādi ierobežojumi attiecībā uz pabalsta piešķiršanu, ja māte ir dekrētā, bet tēvs turpina strādāt?

A
atbild:
19. augustā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vecāku pabalstu var saņemt viens no vecākiem. Tā apmērs ir atkarīgs no izvēles, proti, cik ilgi vēlas pabalstu saņemt:

  • ja līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai, to aprēķinās 60% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas;
  • ja līdz bērna pusotra gada vecumam, to aprēķinās 43,75% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Acīmredzami, ka tēvam būtu izdevīgāk saņemt pabalstu, ja alga ir gandrīz trīs reizes lielāka. Taču, ja bērna tēvs, saņemot pabalstu, turpinās strādāt (neatradīsies bērna kopšanas atvaļinājumā), viņam izmaksās tikai 30% no piešķirtā pabalsta. Līdz ar to šajā gadījumā pabalsts būs mazāks nekā bērna mammai ar mazāku algu.

Vienlaikus ar vecāku pabalstu tā saņēmējam maksā arī bērna kopšanas pabalstu – 171 eiro – līdz bērna pusotra gada vecumam.

Turklāt ļoti svarīgi, ka valsts veic sociālās apdrošināšanas iemaksas par to vecāku, kurš saņem vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu periodā līdz bērna pusotram gadam, apdrošinot pensijai, bezdarbam un invaliditātei.

Valsts veic iemaksas tikai par vienu no vecākiem – to, kurš saņem pabalstus. Nereti abi vecāki strādā un nolemj, ka vecāku pabalstu, turpinot strādāt, saņems bērna tēvs, jo viņam ir liela alga un pabalsts būs lielāks, pat saņemot tikai 30% no tā. Tomēr realitātē ar mazuli mājās paliek mamma, un šajā situācijā viņa nav sociāli apdrošināta. Tātad sievietei pēc bērna piedzimšanas sociālajā apdrošināšanā būs “tukšais” periods. Būs pārtraukums arī pensijas stāžā.

Ja ir jautājumi par pabalstiem un to apmēru individuālā situācijā, jāsazinās ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru – e-pasta adrese: konsultacijas@vsaa.gov.lv, tālruņa numurs: 64507020.

Par visiem pabalstiem ģimenēm ar bērniem var lasīt VSAA informācijā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 2 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas