E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27083
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Atvaļinājuma izmantošana jāprasa rakstveidā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. augustā, 2022
Artūrs

Labdien!
Strādāju algotu darbu kādā no VSAC. Saistībā ar lūgumu par atvaļinājuma piešķiršanu vai tā pārlikšanu bērna mācību uzsākšanas pirmsskolas izglītības iestādē dēļ esmu saskāries ar nesapratni, atteikumu un pat neoficiālu aicinājumu “iet prom”. Jāpiebilst, ka atvaļinājuma dienas kopumā veido vēl 13 dienas, kas ir pieejamas. Lūdzu, sniedziet man skaidrojumu, kā šajā situācijā rīkoties! Paldies par sapratni un atbildi!

A
atbild:
17. augustā, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Saskaņā ar Darba likuma 149. un 150. pantu ikvienam darbiniekam ir tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, kas nedrīkst būt īsāks par četrām kalendāra nedēļām, neskaitot svētku dienas.

Jānorāda, ka tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu ir nodrošināmas ikvienam darbiniekam un darba devēja pienākums ir nodrošināt, lai darbinieks sev noteikto tiesību uz atvaļinājumu izmantotu. Līdz ar to nav tiesiski pieļaujams, ka darbinieks atsakās no ikgadējā atvaļinājuma vai no kādas tā daļas izmantošanas.

Atvaļinājumu piešķir, pusēm vienojoties, vai saskaņā ar iepriekš sagatavotu un saskaņotu atvaļinājuma grafiku. Pušu vienošanās nozīmē rakstisku dokumentu, nevis sarunu. Lai izmantotu ikgadējo atvaļinājumu, nav jābūt kādam īpašam iemeslam.

Vienlaikus jāņem vērā, ka galavārds atvaļinājuma izmantošanā pieder darba devējam. Darba devējs var atteikt atvaļinājuma piešķiršanu, piemēram, lai nodrošinātu normālu uzņēmuma darbību.

Papildus jānorāda, ka saskaņā ar DL 150. panta piekto daļu darbiniekam, kuram ir bērns līdz triju gadu vecumam vai bērns ar invaliditāti līdz 18 gadu vecumam, ikgadējais apmaksātais atvaļinājums piešķirams vasarā vai pēc viņa vēlēšanās jebkurā citā laikā.

Jums būtu jāraksta iesniegums ar lūgumu piešķirt atvaļinājumu, norādot atvaļinājuma pirmo dienu un plānoto ilgumu. Darba devējam būs jāatbild uz iesniegumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas