E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27065
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība

Pacientam ir saistoši ārstniecības iestādes iekšējās kārtības noteikumi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. augustā, 2022
Gita

Sveiki! Vai medicīnas personālam ir tiesības atteikt izmeklējumu (magnētisko rezonansi) personai, kurai ir līdzi nepilngadīga persona (6 gadi)?

A
atbild:
12. septembrī, 2022
Olga Lauva
juriste

Šajā gadījumā jautājums droši vien ir saistīts ar jūsu nepilngadīgā bērna drošību. Ir jānoskaidro ārstniecības iestādē, vai tā nodrošina personālu, kas pieskatītu bērnu laikā, kad jums tiek veikta attiecīgā medicīniskā procedūra, un ko paredz attiecīgās ārstniecības iestādes iekšējās kārtības noteikumi.

Izdevumā “Pacientu tiesību likuma komentāri” skaidrots, ka “ārstniecības iestāžu iekšējās kārtības noteikumi nav tik komplicēti kā ārējais regulējums, un to ievērošanai nereti ir nepieciešamas vien elementāras ētikas, cilvēciskās saskarsmes, higiēnas un cieņas iemaņas, kas, nonākot ārstniecības iestādē, kļūst par pienākumiem. Iekšējo kārtības noteikumu un ārsta norādījumu ievērošanai, rūpēm par savu veselību būtu jābūt pašsaprotamām ikdienas sastāvdaļām, lai veicinātu un nodibinātu savstarpēju kontaktu un cieņu starp pacientu un ārstniecības personu un sasniegtu maksimāli labāko rezultātu”. (Pacientu tiesību likuma komentāri. Rīga: Latvijas Vēstnesis, 2019, 266. lpp.)

Svarīgi, ka pacientam ir ne tikai tiesības, bet arī pienākumi, kas uzskaitīti Pacientu tiesību likuma 15. pantā. Piemēram, tā trešajā daļā ir noteikts, ka pacientam ir saistoši ārstniecības iestādes iekšējās kārtības noteikumi un ārstniecības personas norādījumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas