E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27059
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai darbavietas maiņa ietekmē vecāku pabalsta aprēķinu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. augustā, 2022
Līga

Labdien! Kā tiek aprēķināts vecāku pabalsts, ja iepriekš biju BKA, kad beidzās, neaizgāju uz iepriekšējo darbu, bet aizgāju strādāt citur. Biju iepriekšējā darbā BKA atvaļinājumā līdz 01.06.22, jaunā darbavietā sāku strādāt 20.05.22., nākamajam mazajam jādzimst 2023. gada martā. Kā tiks aprēķināts vecāku pabalsts? Paldies!

A
atbild:
17. augustā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vecāku pabalsta aprēķinu neietekmē apstāklis, ka ir mainīta darbavieta. Tiesībām uz pabalstiem ir svarīgs sociālās apdrošināšanas fakts un periodi.

Darba ņēmējai pabalstus aprēķina no vidējās iemaksu algas (bruto algas), kas tiek noteikta 12 mēnešu periodā, neskaitot pēdējos trīs – mēnesi, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (maternitātes pabalstam tā ir diena, kad izsniegta darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību, vecāku pabalstam – kad piešķirts vecāku pabalsts), un divus iepriekšējos mēnešus.

No 12 mēnešu perioda izslēdz bērna kopšana atvaļinājuma dienas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas, darbnespējas dienas. Pabalstu aprēķina no iemaksu algas (bruto darba samaksas) mēnešos, kuros strādāts.

Maternitātes pabalsts ir 80% no 12 mēnešu periodā aprēķinātās vidējās iemaksu algas, vecāku pabalsts – 60% vai 43,75% apmērā (atkarībā no tā, uz kādu laiku izvēlas saņemt pabalstu).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas