E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27019
Lasīšanai: 6 minūtes
1
1

Ja uzņēmuma dibinātājs ir no Ukrainas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. augustā, 2022
Олег

Здравствуйте, я с Украины, извините плохо с латышским, поэтому мой вопрос по русски. Ищем возможность открытия фирмы в Латвии с минимальными затратами по аренде офиса и штату. Если учредитель из Украины, в Латвии есть ли ему льготы на фирму при регистрации и в дальнейшем по налогообложению? Спасибо.

Sveiki, esmu no Ukrainas, atvainojiet, man slikti ar latviešu valodu, tāpēc jautājums ir krievu valodā. Meklējam iespēju atvērt uzņēmumu Latvijā ar minimālām izmaksām biroja īrei un personālam. Ja dibinātājs ir no Ukrainas Latvijā, vai viņam ir priekšrocības uzņēmumam reģistrācijas laikā un turpmāk nodokļu uzlikšanā? Paldies.

A
atbild:
12. augustā, 2022
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste
Uzņēmumu reģistrs
Elīna Laganovska, Juridiskās nodaļas vadītāja vietniece

Maksa par juridiskās personas (uzņēmuma) reģistrāciju tiek piemērota atbilstoši 2016. gada 11. oktobra Ministru kabineta noteikumu Nr. 664 “Noteikumi par valsts nodevu, kas maksājama par ierakstu izdarīšanu uzņēmumu reģistra žurnālā un komercreģistrā, kā arī iesniedzamo dokumentu reģistrēšanu” pielikuma otrās daļas 1. punkta 1.2. un 1.4. apakšpunktam, kā arī pirmajai un ceturtajai piezīmei – proti, par sabiedrības ar ierobežotu atbildību, kuras pamatkapitāls ir mazāks nekā 2800 eiro (mazkapitāla SIA), kā arī tās dibinātāju skaitliskais sastāvs ir viens, valsts nodeva par reģistrāciju ir 20 eiro. Valsts nodevas apmērs nemainās neatkarīgi, vai reģistrāciju veic standarta termiņā – trīs darba dienās, vai paātrinātā kārtībā – vienā darba dienā. Ja dibinātāju skaitliskais sastāvs ir divi un vairāk, tad valsts nodeva par reģistrāciju trīs darba dienu laikā maksājama 20 eiro apmērā, taču par paātrināto reģistrāciju vienas darba dienas laikā maksājama valsts nodeva 60 eiro apmērā.

Savukārt, ja sabiedrības ar ierobežotu atbildību pamatkapitāls ir 2800 eiro vai vairāk, kā arī tās dibinātāju skaitliskais sastāvs ir viens, valsts nodeva par reģistrāciju ir 75 eiro. Valsts nodevas apmērs nemainās neatkarīgi, vai reģistrāciju veic standarta termiņā – trīs darba dienās, vai paātrinātā kārtībā – vienā darba dienā. Ja dibinātāju skaitliskais sastāvs ir divi un vairāk, tad valsts nodeva par reģistrāciju trīs darba dienu laikā maksājama 75 eiro apmērā, taču par paātrināto reģistrāciju vienas darba dienas laikā maksājama valsts nodeva 225 eiro apmērā.

Valsts nodeva par tiesību subjekta reģistrāciju ir maksājama visiem, neatkarīgi no to valstiskās piederības. Izņēmumi no valsts nodevas samaksas minēti noteikumu Nr. 664 7. punktā, taču uz jaunu subjektu reģistrāciju tas netiek attiecināts.

Detalizētāka informācija par iesniegšanas procesu, tostarp arī iesniedzamo dokumentu paraugi, pieejami Uzņēmumu reģistra tīmekļvietnē – par mazkapitāla SIA reģistrāciju komercreģistrā informācija ir pieejama šeit. Bet par SIA reģistrāciju komercreģistrā informācija ir pieejama šeit.

Savukārt attiecībā uz nodokļiem Valsts ieņēmumu dienests norāda: uzņēmums, kura īpašnieks ir Ukrainas valstspiederīgā persona, ir nodokļu maksātājs Latvijā un maksā nodokļus nodokļu likumos noteiktajā kārtībā. Uzņēmumu ienākuma nodokļa normatīvie akti neparedz īpašus atvieglojumus minētajam uzņēmumam. Plašāka informācija par uzņēmumu ienākuma nodokli pieejama VID tīmekļvietnē sadaļā: “Nodokļi /Uzņēmumu ienākuma nodoklis”.

Savukārt attiecībā uz algas nodokļiem gan ir zināmas priekšrocības, proti, šobrīd visiem bēgļiem no Ukrainas ir Ukrainas civiliedzīvotāja – nerezidenta statuss atbilstoši Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumam, kas nodrošina tiem īpašas tiesības atšķirībā no citiem Latvijas nerezidentiem.

Tiem Ukrainas civiliedzīvotājiem – nerezidentiem, kas uzsākuši oficiālas darba gaitas, ir tiesības piemērot ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu 250 eiro mēnesī (to piemēro neatkarīgi no vecuma) un atvieglojumu par apgādībā esošu nepilngadīgu bērnu, kas uzturas Latvijā, 250 eiro mēnesī.

Lai piemērotu Ukrainas civiliedzīvotājam – nerezidentam pienākošos atvieglojumus, viņa darba devējam jāpieprasa Valsts ieņēmumu dienestam izziņa ar informāciju, vai attiecīgajam darbiniekam pie šī darba devēja ir tiesības piemērot neapliekamo minimumu un atvieglojumu par nepilngadīgu bērnu. To var izdarīt Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmā. Valsts ieņēmumu dienesta izsniegtā izziņa par attiecīgā darba devēja tiesībām piemērot Ukrainas civiliedzīvotājam – nerezidentam neapliekamo minimumu un atvieglojumu par nepilngadīgu bērnu, pielīdzināma algas nodokļa grāmatiņai.

Tas darba devējs, kuram Valsts ieņēmumu dienesta izziņā ir dotas tiesības piemērot neapliekamo minimumu un atvieglojumu par nepilngadīgu bērnu, algota darba ienākumam ienākuma izmaksas vietā piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokli:

  • 20% – mēneša ienākumiem līdz 1667 eiro;
  • 23% – mēneša ienākumu daļai, kas pārsniedz 1667 eiro.

Savukārt, ja Valsts ieņēmumu dienesta izziņas nav, tad ienākumam piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokli 23% apmērā.

Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmes Ukrainas civiliedzīvotājam – nerezidentam piemērojamas tādas pašas kā Latvijas rezidentiem un nerezidentiem.

Atgādinām, ka VID tīmekļvietnē ir īpaša sadaļa “Palīdzība Ukrainai” (tur informācija ir arī ukraiņu valodā). Un ir arī speciāls konsultatīvais tālrunis tieši Ukrainas cilvēkiem par nodokļu jautājumiem: 67120012 (Ukrainas atbalsta tālruņa darba laiks: P.–C. 8.15–17.00; piektdien 8.15–15.45).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas