E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27014
Lasīšanai: 2 minūtes

Pašvaldības zemes atpirkšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. augustā, 2022
Inga

Kā notiek pašvaldības zemes atpirkšana, kas atrodas zem mājas? Cik lielu summu pašvaldība var pieprasīt?

A
atbild:
29. decembrī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Lai precīzi atbildētu uz jūsu jautājumu, vajadzētu precizēt, kāda māja (daudzdzīvokļu, privātā u. c.) atrodas uz pašvaldības zemes.

Rīgas dome norāda, ka vispārīgi procesu regulē Publiskas personas mantas atsavināšanas likums.

Jautājumā par cenu jums jāvēršas konkrētajā pašvaldībā. Rīgas dome skaidro, ka domes sēdē tiek pieņemts lēmums par zemes pārdošanu, tad tiek piesaistīts sertificēts nekustamā īpašuma vērtētājs, kurš nosaka cenu.

Savukārt 2023. gada 1. janvārī stājas spēkā Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likums, lai izbeigtu piespiedu dalīto īpašumu ar zemes īpašnieku vai īpašniekiem. Šī likuma mērķis ir nodrošināt iespēju izbeigt piespiedu dalīto īpašumu un izveidot vienotu nekustamo īpašumu Civillikuma 968. panta izpratnē.

Piespiedu dalītais īpašums izbeidzams, dzīvokļu īpašniekiem šajā likumā noteiktajā kārtībā izmantojot atsavināšanas tiesību. Likums nosaka kārtību, kādā izbeidzams piespiedu dalītais īpašums, kurā atrodas daudzdzīvokļu dzīvojamā māja un zemesgabals.

Likuma 3. pants nosaka: “Ja valstij vai pašvaldībai piederoša vai piekrītoša zeme sakrīt vai daļā sakrīt ar daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai atbilstoši dzīvojamo māju privatizāciju regulējošiem normatīvajiem aktiem noteikto funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu, piespiedu dalīto īpašumu izbeidz atbilstoši Publiskas personas mantas atsavināšanas likumā vai likumā “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” noteiktajai kārtībai.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas