E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27006
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kā nosaka tiesības uz maternitātes pabalstu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. augustā, 2022
Jana

Labdien! Kā tiks aprēķināts maternitātes pabalsts, ja no 2020. gada augusta biju bērna kopšanas atvaļinājumā un 2022. gada martā izbeidzu darba attiecības ar kompensāciju. Šobrīd esmu bezdarbniece, taču uzzināju, ka esmu stāvoklī, plānotais bērna dzimšanas laiks ir 2023. gada maijs. Kā mainītos situācija, ja es būtu darba attiecībās, un kā tad aprēķinātu maternitātes pabalstu?

A
atbild:
18. augustā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja laikā, kad varētu doties grūtniecības atvaļinājumā (tiek izsniegta darbnespējas lapa B), nebūsiet darba attiecībās (tātad nebūsiet sociāli apdrošināta kā darba ņēmēja), jums nebūs tiesību uz maternitātes pabalstu.

Maternitātes pabalstu darba ņēmējai piešķir, ja ir nepieciešamais kvalifikācijas periods (minimālais sociālās apdrošināšanas periods) – ne mazāk kā 3 mēneši pēdējo 6  mēnešu periodā vai 6 mēneši pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena, no kuras tiek izsniegta darbnespējas lapa B maternitātes pabalstam).

Kvalifikācijas periodā tiks ieskaitīts arī laiks, kad bijāt darba attiecībās un atradāties bērna kopšanas atvaļinājumā.

Papildu situācija, kad vēl ir tiesības uz maternitātes pabalstu, – ja darba ņēmējas statuss zaudēts ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma. Arī šajā gadījumā nepieciešams jau minētais sociālās apdrošināšanas kvalifikācijas periods.

Maternitātes pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums (izsniegta darbnespējas lapa saistībā ar grūtniecību). Ja šajā 12 mēnešu periodā kādos mēnešos nav darba ienākumu (tāds būtu bezdarba laiks), tad vidējo iemaksu algu par šo periodu nosaka 70% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī. Maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no aprēķinātās vidējās iemaksu algas.

Ja sievietei ir piešķirts maternitātes pabalsts par bērnu, tad viņai par šo pašu bērnu ir tiesības arī uz vecāku pabalstu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas