E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27002
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
22
22

Kas jānorāda iesniegumā par laulības šķiršanu pie notāra

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. augustā, 2022
Harijs

Sveiki! Ar sievu vēlamies šķirt mūsu laulību. Attiecīgi, ja gribam to izdarīt mierīgā ceļā pie notāra, kas un kā būtu jādara? Cik lielas būs izmaksas, šķirot laulību pie notāra, un vai esmu tiesīgs pieprasīt daļu no izmaksām par laulības šķiršanu no otras puses, ja abiem ir noteikta 3. grupas invaliditāte? Ir jautājums arī par mantu vai īpašumu. Ja tas ir kopīgs, kā notiek mantas/īpašuma dalīšana, šķirot laulību pie notāra?

A
atbild:
31. augustā, 2022

Zvērināts notārs šķir laulību, ja laulātie par to ir vienojušies un ja:

  • laulātajiem nav kopīga nepilngadīga bērna un kopīgas mantas;
  • laulātajiem ir kopīgs nepilngadīgs bērns vai kopīga manta un laulātie ir noslēguši rakstveida vienošanos par kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesībām, bērna uzturlīdzekļiem un kopīgās mantas sadali.

Notārs laulību šķir, pamatojoties uz abu laulāto iesniegumu par laulības šķiršanu.

Saskaņā ar Notariāta likuma 329. pantu iesniegumā par laulības šķiršanu norāda:

  • katra laulātā vārdu, uzvārdu, personas kodu (ja tāda nav, – dzimšanas gadu, dienu, mēnesi);
  • laulības noslēgšanas gadu, dienu, mēnesi, reģistra ieraksta numuru;
  • laulības reģistrācijas valsti un iestādi vai attiecīgo konfesiju un garīdznieku;
  • vai laulātajiem ir kopīgi nepilngadīgi bērni un laulātie ir vienojušies par kopīgo nepilngadīgo bērnu aizgādību, saskarsmes tiesību izmantošanu un uzturlīdzekļiem;
  • vai laulātajiem ir kopīga manta un laulātie ir vienojušies par šīs mantas sadali;
  • laulāto uzvārdus pēc laulības šķiršanas.

Iesniegumam par laulības šķiršanu pievieno laulības apliecības oriģinālu vai dzimtsarakstu iestādes izsniegtu norakstu vai izrakstu, vai izziņu no civilstāvokļa aktu reģistra.

Ja laulātajiem ir kopīgs nepilngadīgs bērns vai kopīga manta, iesniegumam par laulības šķiršanu pievieno rakstveida vienošanos par kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesībām, bērna uzturlīdzekļiem un kopīgās mantas sadali.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 737 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību” 54. punktu par laulības šķiršanas lietas vešanu (ieskatīšanās valsts informācijas sistēmās, iesnieguma par laulības šķiršanu taisīšana un notariālo aktu grāmatas pirmā un otrā izraksta izsniegšana, laulības šķiršanas apliecības taisīšana un notariālo aktu grāmatas pirmā un otrā izraksta izsniegšana vai laulības šķiršanas lietas izbeigšana un otra laulātā informēšana par to) izmaksas ir 71,14 eiro, tomēr precīzu summu jums pateiks zvērināts notārs, pie kura kārtosiet laulības šķiršanu (ja notāram būs nepieciešams veikt kādas papildu darbības konkrētajā gadījumā, piemēram, ja notāram tiks uzticēts gatavot vienošanos par mantas sadali, vai būs nepieciešama mediācija, lai vienotos par mantas sadali, u. tml.). Savukārt par to, kurš segs šķiršanās izmaksas par laulības šķiršanu, varat vienoties ar laulāto (šādā situācijā tiesību akti neregulē izmaksu sadali saistībā ar invaliditāti).

Par visiem neskaidrajiem jautājumiem aicinu konsultēties ar notāru, pie kura vērsīsieties, lai šķirtu laulību. Šeit ir pieejama notāru kontaktinformācija.

Labs saturs
22
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas