E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26962
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai atšķiras tēva tiesības bērna kopšanas atvaļinājuma un vecāku pabalsta izmantošanā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. augustā, 2022
Anna

Labdien! Vai jaunais likums tēviem par obligāto divu mēnešu būšanu mājās ietekmē 1,5 gadus, kad tēvs aiziet dekrētā? Vai tēvam, ejot dekrētā, kaut kas atšķiras no tā, ja māte ietu? Vai darbā var rasties sarežģījumi ar došanos bērna kopšanas atvaļinājumā? Paldies!

A
atbild:
08. augustā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ar topošajiem grozījumiem likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” paredzēts noteikt, ka vecāku pabalsta saņemšanas periodā katram no vecākiem būs tiesības uz vismaz divu mēnešu periodu, kuru nevarēs nodot otram vecākam.

Likuma grozījumi, kuros būs jaunais regulējums, vēl ir izskatīšanā Saeimā, kas tos otrajā lasījumā atbalstīja 14. jūlijā. Tie vēl jāskata trešajā lasījumā.

Pašreiz likumprojektā (grozījumu projektā) ir paredzēts, ka personām būs tiesības izvēlēties šādu kopējo periodu vecāku pabalsta saņemšanai (kuru veido vecāku pabalsts un vecāku pabalsta nenododamā daļa):

  • 19 mēneši, no kuriem 15 mēnešus no bērna piedzimšanas dienas varēs izmantot līdz bērna pusotra gada vecumam, bet nenododamo daļu katrs vecāks varēs izmantot līdz bērna astoņu gadu vecumam;
  • 13 mēneši, no kuriem deviņus mēnešus no bērna piedzimšanas dienas var izmantot līdz bērna viena gada vecumam, bet nenododamo daļu katrs vecāks var izmantot līdz bērna astoņu gadu vecumam.

Šajos periodos ietverts maternitātes pabalsta izmaksas periods, ja sakarā ar bērna piedzimšanu tas ir piešķirts.

Likumā neatšķiras tiesības uz vecāku pabalstu, ko pēc vienādiem nosacījumiem var saņemt vai nu bērna mamma, vai bērna tēvs. Tas vecāks, kurš saņem vecāku pabalstu, ir sociāli apdrošināts, jo sociālās iemaksas par pabalsta saņēmēju veic valsts.

Darba likuma 156. pants nosaka ikvienam darbiniekam (tātad gan bērna mammai, gan tēvam) tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu sakarā ar bērna dzimšanu. Šādu atvaļinājumu piešķir uz laiku, kas nav ilgāks par pusotru gadu, līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu.

Darbiniekam, kurš izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Ja tas nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas