E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26956
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Ja darba devējs ļauj doties atvaļinājumā tikai uz divām nedēļām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. augustā, 2022
Laura

Labdien! Darbā strādāju pilnu gadu. Darba devējs laiž tikai divas nedēļas ilgā atvaļinājumā gadā, bet atvaļinājuma naudu izmaksā divu nedēļu apmērā. Vai tam tā vajadzētu būt?

A
atbild:
11. augustā, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ikvienam darbiniekam, lai nodrošinātu tā tiesības uz pilnvērtīgu atpūtu, saskaņā ar Darba likuma 149. pantu ir tiesības uz darba devēja apmaksātu ikgadēju četru kalendāra nedēļu ilgu atvaļinājumu, neskaitot svētku dienas.

Praksē atvaļinājuma izmantošana ir pušu vienošanās, kurā noteicošais vārds par izvēlēto atvaļinājuma laiku būs darba devējam, jo viņš ir atbildīgs par normālas darba gaitas nodrošināšanu. Ir uzņēmumu, kuros atvaļinājumu izmantošana tiek plānota jau gada sākumā, sastādot atvaļinājumu grafiku, kuru akceptē darba devējs.

Ja uzņēmuma normālas darba gaitas nodrošināšanai darba devējam nav iespēju piešķirt darbiniekiem pilnu četru nedēļu atvaļinājumu, to var dalīt. Darba likuma 149. pants noteic, ka viena atvaļinājuma daļa nedrīkst būt īsāka par divām kalendāra nedēļām. Darba devējam ir pienākums, piešķirot ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, pēc iespējas ņemt vērā darbinieka vēlmes.

Tomēr tas nenozīmē, ka darba devējam ir tiesības ierobežot darbinieka tiesības uz atvaļinājuma ilgumu, to samazinot.

Ja atvaļinājumi vairāku darba gadu laikā nav pilnībā izmantoti, tad ir izveidojies atvaļinājumu uzkrājums, kas būtu pēc iespējas jāizmanto, pievienojot uzkrāto atvaļinājuma laiku ikgadējam atvaļinājumam vai tā daļai.

Darba likums aizliedz kompensēt neizmantoto atvaļinājumu naudā, ja to neizmanto, taču darba devējam būs pienākums izmaksāt neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju pilnā apmērā, ja darba attiecības tiek izbeigtas.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas