E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26947
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja dzīvoklī veic pārbūvi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. augustā, 2022
andrejs

Man pieder trīsistabu dzīvoklis. Viena istaba ir caurstaigājama. Vai es varu šīs istabas durvis pārcelt tuvāk un izbūvēt tā, lai ir divas istabas ar atsevišķu ieeju? Kas man jādara, kur jāvēršas?

A
atbild:
04. augustā, 2022
Rīgas dome
Edīte Matuseviča, Komunikācijas pārvaldes ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinatore

Lai varētu atbildēt precīzi, būtu detalizētāk jāzina, kādi darbi tiks veikti. To, kāds saskaņojums nepieciešams, ietekmē arī tas, kurai no Vispārīgajos būvnoteikumos noteiktajām ēku grupām ēka atbilst.

Telpu plānojuma maiņa un jaunas ailas izveide, ja tā neskar nesošās sienas, ir vienkāršota atjaunošana. Tie ir būvdarbi, ar kuriem ēkā vai tās daļā veic funkcionālus vai tehniskus uzlabojumus, nemainot ēkas nolietojušos nesošos elementus vai konstrukcijas, būvapjomu un lietošanas veidu un neskarot ēkas fasādi. Ja tiek skartas nesošās sienas, tad tā ir vienkāršota pārbūve. Tie ir būvdarbi, ar kuriem ēkas nesošajās konstrukcijās veic jaunu ailu (piemēram, logu, durvju, lūku, inženiertīklu šahtu vai šķērsojumu) būvniecību, pārbūvi vai nojaukšanu, kā arī ēkas ārējo kāpņu, pandusa vai terases jaunu būvniecību, pārbūvi vai nojaukšanu.

Atkarībā no ēkas grupas un veicamo darbu veida var būt nepieciešams paziņojums par būvniecību vai paskaidrojuma raksts.

Paziņojumu par būvniecību izmanto, ja paredzēta otrās vai trešās grupas ēkas vai tās daļas vienkāršota atjaunošana, izņemot kultūras pieminekļus – ēkas. Tāpat tas attiecas uz ailu (piemēram, logu, durvju, lūku, inženiertīklu šahtu vai šķērsojumu) pirmās grupas ēkās, otrās grupas viena dzīvokļa dzīvojamās ēkās, palīgēkās vai lauku saimniecības nedzīvojamās ēkas nesošajās konstrukcijās jaunu būvniecību, izņemot jaunu būvniecību ēkas ielas fasādē, pārbūvi vai nojaukšanu ārpus publiskās ārtelpas.

Paskaidrojuma rakstu izmanto, ja paredzēta pirmās, otrās vai trešās grupas ēkas vai tās daļas atjaunošana, kā arī pirmās, otrās vai trešās grupas ēkas vai tās daļas vienkāršota pārbūve.

Ir arī gadījumi, kad būvniecības ieceres dokumenti nav nepieciešami. Tos nevajag pirmās grupas ēkas vai tās daļas (izņemot kultūras pieminekļus – ēkas) atjaunošanai vai pārbūvei ārpus publiskās ārtelpas, nemainot būvapjomu vai lietošanas veidu, kā arī publiskajā ārtelpā, nemainot būvapjomu, lietošanas veidu vai arhitektonisko veidolu.

Aicinām vērsties pie sertificēta būvspeciālista (arhitekta), kurš, apsekojot objektu dabā un iepazīstoties ar objekta dokumentāciju, spēs precīzi noteikt izstrādājamo dokumentu veidu un apjomu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas