E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26933
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai var turpināt nomāt vai izpirkt pašvaldības zemi, ja nomnieks ir miris

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. jūlijā, 2022
Dagnija

Labdien! Mans tēvs gadiem ilgi nomāja pašvaldības zemi. Nesen tēvs nomira. Vai man kā meitai ir tiesības un iespējas šo zemi izpirkt savā īpašumā vai vismaz turpināt nomāt no pašvaldības? Ir arī iekrājies nenomaksāts nodokļu parāds par zemi. Paldies.

A
atbild:
31. jūlijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām” 77. panta pirmo daļu pašvaldība pārvalda, lieto savu īpašumu un rīkojas ar to likumā noteiktajā kārtībā.

Zemesgabala iznomāšanas vispārējos noteikumus un atsevišķus nomas līgumā ietveramos tipveida nosacījumus reglamentē Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija noteikumi Nr. 350 “Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi”, kā arī Ministru kabineta 2017. gada 12. decembra noteikumi Nr. 741 “Noteikumi par lauksaimniecības zemes nomu ar izpirkuma tiesībām”. 

Noteikumi Nr. 350 izdoti saskaņā ar Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumu, Publiskas personas mantas atsavināšanas likumu, Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumu. Savukārt noteikumi Nr. 741 izdoti saskaņā ar likumu “Par zemes privatizāciju lauku apvidos”.

Detalizēti pašvaldībai piederošu vai piekrītošu zemesgabalu iznomāšanas kārtību nosaka pašvaldība saistošajos noteikumos.Iespējas turpināt nomāt zemi no pašvaldības ir atkarīgas gan no konkrētajā gadījumā piemērojamajiem tiesību aktiem, gan no noslēgtā līguma satura. Tāpēc par iespēju turpināt zemes izmantošanu kā nomniekiem vai zemes pirkšanu jāuzzina pašvaldībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas