E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26929
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Administratīvā soda veidu un mēru nosaka katrai personai atsevišķi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. jūlijā, 2022
Inese Ose

Labdien! Nekustamajam īpašumam ir 2 īpašnieki: fiziska persona (1/2 nekustamā īpašuma) un juridiskā persona (1/2 nekustamā īpašuma). Nekustamajā īpašumā nogāzās sēta, bojājot kokus, kas auga pie sētas. Pašvaldības policija uzsāka administratīvo procesu, un Rīgas domes Administratīvā komisija piemēroja sodu tikai juridiskajai personai, lai gan paskaidrojumus pieprasīja abiem kopīpašniekiem. Vai tas ir likumīgi? Vai var tikai juridisko personu atzīt par vainīgu un saukt pie atbildības tikai vienu kopīpašnieku? Kāpēc fiziskai personai nepiemēro sodu? Kāds normatīvs nosaka soda piemērošanu juridiskai personai un nepiemērošanu fiziskai personai?

A
atbild:
11. augustā, 2022
Sandis Zellis
jurists

Civillikuma 1069. pants noteic, ka visi kopīpašnieki samērīgi ar katra daļu saņem visus labumus, kādus kopējā lieta dod, un tādā pašā samērā arī nes zaudējumus, kādi tai ceļas. Līdz ar to vispārīgi katram līdzīpašniekam ir tiesības uz īpašumu un arī attiecīgi pienākumi tā sakarā radīto zaudējumu atlīdzināšanai.

Vienlaikus jāņem vērā, ka atbilstoši Administratīvās atbildības likuma 19. panta otrajai daļai, nosakot administratīvā soda veidu un mēru, ņem vērā izdarītā pārkāpuma raksturu, pie atbildības saucamās personas personību (juridiskajai personai – reputāciju), mantisko stāvokli, pārkāpuma izdarīšanas apstākļus, atbildību mīkstinošos un pastiprinošos apstākļus.

Līdz ar to, individuāli izvērtējot minētos faktorus par katru no līdzīpašniekiem, ir iespējams piemērot atšķirīgus soda veidus vai pat atbrīvot kādu personu no administratīvās atbildības, neuzsākot vai izbeidzot jau uzsāktu administratīvā pārkāpuma procesu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas