E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26914
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Vienošanās par uzturlīdzekļu maksāšanas nosacījumiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. jūlijā, 2022
Anna

Labdien. Pēc vecāku šķiršanās pie notāra tika parakstīta vienošanās par bērnu sadali – pie katra vecāka paliek pa bērnam, tādējādi alimentus neviens nevienam nemaksā. Bērnu tēvs pelna divreiz vairāk nekā bērnu māte, vecākajai meitai, kas dzīvo pie mātes, nekad finansiāli nav palīdzējis. Vai kopš brīža, kad vecākā meita sasniegs 18 gadus, bērnu mātei būs jāmaksā jaunākajai meitai alimenti (uz to brīdi būs 14 gadi), pat ja visus gadus bērnu tēvs nav palīdzējis audzināt vecāko meitu?

A
atbild:
28. augustā, 2022

Saskaņā ar Civillikuma 179. panta pirmo daļu, vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa. Ja tomēr vecāku starpā tika noslēgta vienošanās, kur abi vecāki nesniedz uzturlīdzekļus bērnu uzturam, pēc vecākās meitas pilngadības sasniegšanas minētais nosacījums paliek spēkā. Vecākiem ir jāpieturas pie vienošanās nosacījumiem, piemēram, vai ir norāde uz bērnu vecumu.

Ja vecākā meita, kļūstot pilngadīga, turpinās dzīvot kopā ar māti, mācīties un māte turpinās vecāko meitu uzturēt, vienošanās nosacījumu ietvaros abi vecāki turpina nemaksāt uzturlīdzekļus viens otram. Parasti tiek prezumēts, ka līdz 24 gadu vecumam vecāks uztur bērnu, ja vien bērns jau nav uzsācis strādāt un pelnīt līdzekļus savai iztikai patstāvīgi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas