E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26899
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Ziņošana par noziedzīgu nodarījumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. jūlijā, 2022
Māris

Kādi ir priekšnosacījumi, lai zagli, viņam nezinot, varētu izsludināt meklēšanā? Rajonā, kurā dzīvoju, viena persona regulāri zog, kur nav kameru. Laikam nekad nav pieķerta un sodīta. Kāpēc šāds cilvēks joprojām nav saukts pie atbildības un prasmīgi prot apiet likumu?

A
atbild:
19. septembrī, 2022
Ilona Barkovska
juriste

Diemžēl jautājums nesatur informāciju, vai par notikušo zādzību vai zādzībām tika ziņots policijai.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 369. panta pirmo daļu kriminālprocesa uzsākšanas iemesls ir tādu ziņu iesniegšana izmeklēšanas iestādei, prokuratūrai vai tiesai (turpmāk – par kriminālprocesa norisi atbildīgā iestāde), kuras norāda uz iespējama noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, vai šādu ziņu iegūšana par kriminālprocesa norisi atbildīgajā iestādē.

Saskaņā ar šī panta otrās daļas 1. punktu panta pirmajā daļā minētās ziņas var iesniegt noziedzīga nodarījuma rezultātā cietusī persona – kā iesniegumu. Savukārt saskaņā ar šī panta otrās daļas 5. punktu – jebkura fiziska vai juridiska persona – kā informāciju par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem, no kuriem pati tieši nav cietusi.

Līdz ar to, neatkarīgi no tā, vai persona ir cietusi noziedzīga nodarījuma rezultātā vai arī bija liecinieks tam, ka citai fiziskai vai juridiskai personai ticis kaut kas nozagts, šī persona ir tiesīga par to ziņot policijai.

Saņemot iesniegumu, policija izvērtēs tajā esošo informāciju un lems par to, vai nepieciešams uzsākt kriminālprocesu vai veikt resorisko pārbaudi, vai atteiksies uzsākt kriminālprocesu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas