E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26896
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Vai darba ņēmējam var būt savs bizness

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. jūlijā, 2022
Valērija

Labdien! Ja es strādāju uzņēmumā pilnu slodzi un papildus ir vēlme ar laiku attīstīties un sākt liet ziepes un sveces, vai man ir jāreģistrējas kā pašnodarbinātajam (bet ar nosacījumu, ka palieku strādāt uzņēmumā)? Kā šādā gadījumā visu izdarīt juridiski pareizi?

A
atbild:
31. jūlijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba ņēmējam paralēli var būt sava saimnieciskā darbība, kura, ir jāreģistrē. Pašnodarbinātais pats kārto savas saimnieciskās darbības grāmatvedību un maksā nodokļus – atkarībā no izvēlētā nodokļu režīma. Informācija par to ir pieejama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē norādēs: Pirmie soļi topošajiem uzņēmējiem un Saimnieciskās darbības veicēji.

Jāpiebilst, ka tiesības un ierobežojumus uz blakus darbu nosaka Darba likuma 91. un 92. pants. Proti, ja darba līgumā ir norāde, ka tiesības strādāt blakus darbu ir jāsaskaņo ar darba devēju, tad darba devējs šo saistību jums uzliek, pamatojoties uz 92. pantu – darbinieka tiesības veikt blakus darbu var ierobežot darba devējs, ciktāl tas attaisnojams ar darba devēja pamatotām un aizsargājamām interesēm, it īpaši, ja šāds blakus darbs negatīvi ietekmē vai var ietekmēt darbinieka saistību pienācīgu izpildi.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas