E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26865
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai pienākas atlaišanas pabalsts un neizmantotā atvaļinājuma kompensācija

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2022
Inga

Labdien. Vai man pienākas atlaišanas kompensācija un atvaļinājuma nauda? Sāku strādāt 2021. gada 17. augustā. 3.  janvārī tiku uz slimības lapas sakarā ar muguras sāpēm. 16. datumā mani atbrīvoja no darba.

A
atbild:
24. jūlijā, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jebkurā gadījumā, izbeidzot darba tiesiskās attiecības, darbiniekam saskaņā ar Darba likuma 149. panta piekto daļu pienākas neizmantotā atvaļinājuma kompensācija par visiem neizmantotā atvaļinājuma periodiem, ko izmaksā galīgajā aprēķinā darba attiecību pēdējā dienā. Der zināt, ka atbilstoši Darba likuma 152. panta pirmajai daļai laikā, kas dod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, ieskaita laiku, kad darbinieks bijis faktiski nodarbināts pie attiecīgā darba devēja, un laiku, kad darbinieks nav veicis darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, tostarp pārejošas darbnespējas laiku. Atvaļinājuma naudas aprēķināšanai piemēro vidējās izpeļņas aprēķinu, kas noteikts Darba likuma 75. pantā.

Atlaišanas pabalsta izmaksu reglamentē Darba likuma 112. pants. Ja darba attiecības uzsaka darba devējs, tad svarīgs ir uzteikumā norādītais likumiskais pamatojums. Ja ir ilgstoši slimots un ja uzteikums ir izteikts, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 7. punktu: darbinieks nespēj veikt nolīgto darbu veselības stāvokļa dēļ, un to apliecina ārsta (arodārsta) atzinums, vai, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 11. punktu: darbinieks pārejošas darbnespējas dēļ neveic darbu vairāk nekā sešus mēnešus, ja darbnespēja ir nepārtraukta, atlaišanas pabalsts darba devējam ir jāizmaksā. Jūsu gadījumā tas būtu vienas vidējās izpeļņas apmērā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas