E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26862
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Grūtniecības dēļ darbinieci nevar atlaist

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2022
Kristīne

Labdien. Man ir noslēgts darba līgums uz noteiktu laiku, darbiniece atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Bet arī es esmu stāvoklī, un man jādodas dekrēta atvaļinājumā, nesagaidot, ka atgriežas darbiniece, kuru aizvietoju. Man ir tiesības doties dekrēta atvaļinājumā un pēc tam bērna kopšanas atvaļinājumā, vai arī man tiek izbeigtas darba saistības ar darba devēju?

A
atbild:
23. jūlijā, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja ar darba devēju ir noslēgts darba līgums uz noteiktu laiku, tad līgums izbeidzas noteiktajā termiņā vai iestājoties apstākļiem, kas to izbeidz. Jūsu gadījumā tas, visticamāk, būtu – atgriežas darbā darbiniece, ko jūs aizvietojat.

Darba devējam nav tiesību izbeigt darba attiecības ar jums grūtniecības dēļ, un jums, protams, ir tiesības saskaņā ar ārsta norādījumiem attiecīgajā laikā izmantot grūtniecības un dzemdību atvaļinājumus. 

Saskaņā ar Darba likuma 45. pantu, ja, beidzoties termiņam, uz kādu noslēgts darba līgums, neviena no pusēm nav pieprasījusi izbeigt darba līgumu un darba tiesiskās attiecības faktiski turpinās, darba līgums uzskatāms par noslēgtu uz nenoteiktu laiku.

Jāņem vērā, ka apstāklis, ka esat grūtniece, neuzliek obligātu pienākumu darba devējam uz noteiktu laiku noslēgtu darba līgumu pagarināt, ja tas nav iespējams.

Bērna kopšanas atvaļinājums tiek piešķirts nodarbinātai personai. Tādējādi jūsu bērna kopšanas atvaļinājums un tā ilgums faktiski ir atkarīgs no apstākļa, vai darba devējs jūsu esošo darba līgumu izlems noslēgt uz nenoteiktu laiku.

Par visiem sociālajiem pabalstiem vecākiem ir vērts interesēties personīgi VSAA, rakstot e-pastu uz adresi konsultacijas@vsaa.gov.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas