E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26861
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kā rīkoties, ja piemēroti lielāki nodokļa atvieglojumi par apgādājamiem, nekā likumā noteikts

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2022
Ieva

Labdien! Vīram līdz janvāra beigām EDS bija norādīti 3 apgādājamie. Sākot no februāra, tos “sadalījām” – vīram 2 un man 1 (atbilstošas izmaiņas tika veiktas arī EDS elektroniskajā algas grāmatiņā). Taču tagad vīrs pamanīja, ka viņam algas lapiņā uzrādīti 3 apgādājamie. Pārliecinājāmies, ka EDS viss korekti. Vai pareizi saprotu, ka darba devējam ir pienākums pārliecināties par algas grāmatiņā norādīto informāciju ik reizi, pirms tiek veikts algas aprēķins, un atbilstoši tai arī aprēķināt un samaksāt likumā paredzētos nodokļus? Un pret kuru nākamajā gadā VID vērsīs piedziņu par nepareizi nomaksātiem nodokļiem? Kā vispār būtu pareizāk rīkoties, ņemot arī vērā, ka attiecības ar darba devēju pārtrauktas?

A
atbild:
31. jūlijā, 2022
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Nodokļu atvieglojumus piemēro, pamatojoties uz ierakstiem algas nodokļa grāmatiņā. Tādējādi, ja darbinieks algas nodokļa grāmatiņā laikus atzīmējis piemērojamo atvieglojumu, darba devējam ir pienākums to ņemt vērā, aprēķinot budžetā maksājamo iedzīvotāju ienākuma nodokli. Gada laikā darba devējs var pārrēķināt un ieturēt no algas nepareizi aprēķināto nodokli.

Ņemot vērā, ka šajā situācijā darba attiecības ir pārtrauktas un darba devējs ir piemērojis lielākus atvieglojumus par apgādību, nekā likums to nosaka, darbiniekam gada ienākumu deklarācijā iedzīvotāju ienākuma nodokli jāpārrēķina un jāsamaksā trūkstošā nodokļa daļa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas