E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26858
Lasīšanai: 3 minūtes

Par ienākumu koeficienta piemērošanu mājokļa pabalstam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2022
Maiga

No 2022. gada septembra no 2,5 uz 3 x 109 vajadzētu palielināt, jo, indeksējot pensijas, ap 300 eiro, mājokļa pabalsts no 2,5 nesanāk.

A
atbild:
27. jūlijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

No jūsu jautājuma var noprast, ka būtu jāpalielina koeficients, kādu piemēro ienākumu līmeņa noteikšanai tiesībām uz mājokļa pabalstu, jo atsevišķi dzīvojošai pensijas vecuma personai vai atsevišķi dzīvojošai personai ar invaliditāti pašreiz šis koeficients ir 2,5. Tādā veidā tiek noteikta augstāka robeža, pie kuras šādas mājsaimniecība var kvalificēties mājokļa pabalsta saņemšanai.

LV portāla skaidrojumos par mājokļa pabalstu pagājušajā apkures sezonā ir minēts piemērs: vientuļam pensionāram, kuram pensija ir 300 eiro un komunālo maksājumu summa ir 150 eiro, mājokļa pabalsts ir 122,50 eiro = 2,5 x 109 + 150 – 300.

Ja izdevumi par komunālajiem maksājumiem pieaugs, piemēram, būs 250 eiro mēnesī, tad arī mājokļa pabalsts būs lielāks – 222,50 eiro. Tas ir, ja nākamajā apkures sezonā ienākumu sliekšņu summas, formulas pabalstu aprēķināšanai un izmantojamie palielināšanas koeficienti atsevišķām iedzīvotāju grupām paliktu nemainīgi.

Labklājības ministrija ir sagatavojusi grozījumus likumā “Par sociālo drošību” ar mērķi pilnveidot minimālo ienākumu sliekšņa noteikšanu un pārskatīšanas regularitāti. Sociālā atbalsta pilnveidošanai paredzēta pāreja no minimālā ienākuma sliekšņa skaitliskās vērtības eiro izteiksmē uz procentuālo vērtību no mājsaimniecību rīcībā esošo ienākumu mediānas, proti, minimālo ienākumu sliekšņa zemākās iespējamās robežas noteikšanu ne zemāku kā 20% no ienākumu mediānas apmēra. Turklāt to paredzēts pārskatīt katru gadu, nevis kā līdz šim – reizi trijos gados. Paredzēts, ka šie grozījumi stāsies spēkā 2023. gada 1. janvārī.

Šāda minimālo ienākumu sliekšņu pārskatīšana paredz minimālo nodrošinājumu iedzīvotājiem ar viszemākajiem ienākumiem: garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsta saņēmējiem, trūcīgām un maznodrošinātām mājsaimniecībām; valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmējiem un valsts minimālo pensiju (vecuma, invaliditātes, apgādnieka zaudējuma pensija) saņēmējiem.

Piemēram, šobrīd garantētais minimālais ienākumu (GMI) slieksnis ir 109 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 76 eiro pārējām personām mājsaimniecībā. Trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 272 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 190 eiro pārējām personām mājsaimniecībā.

Saskaņā ar LM aprēķiniem 2023. gadā trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksnis tiktu paaugstināts līdz 313 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā, otrajai un nākamajām personām – 219 eiro.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas