E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26845
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai tiks izmaksāts vecāku pabalsts, ja darba attiecības ir pārtrauktas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūlijā, 2022
Līva

Labdien! Situācija šāda: dodos otrajā BKA, neatgriežoties darbā. Dodoties otrajā BKA, tika uzrakstīts atlūgums. Tātad ar pirmo BKA biju darba attiecībās līdz aiziešanai otrajā BKA. Vai man pienāksies vecāku pabalsts, ja es vairs neesmu darba attiecībās?

A
atbild:
27. jūlijā, 2022
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Iveta Olte, Pabalstu metodiskās vadības daļa vecākā eksperte

Tā kā no situācijas izklāsta nav īsti saprotams, vai sakarā ar otra bērna piedzimšanu izmantojāt arī grūtniecības atvaļinājumu (maternitātes pabalstu), sniedzam informāciju par to, uz kādiem pabalstiem jums būs tiesības, ja piedzims bērni ar mazu vecuma starpību, bet, sākoties grūtniecības atvaļinājumam par otru bērniņu, būsiet zaudējusi darba ņēmēja statusu.

Pēc darba tiesisko attiecību pārtraukšanas tiek turpināta vecāku pabalsta izmaksa piešķirtajā apmērā.

Nosakot tiesības uz pabalstiem par otro bērnu, primāri tiek vērtētas iespējas saņemt  maternitātes pabalstu, par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku:

  • tiesības uz maternitātes pabalstu būs, ja tiks izpildīts nosacījums par kvalifikācijas periodu (jeb  minimālo sociālās apdrošināšanas periodu), tas ir, vai sociālās apdrošināšanas iemaksas maternitātes un vecāku apdrošināšanai būs veiktas ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena, no kuras tiek izsniegta darbnespējas lapa B maternitātes pabalstam);
  • ja darba ņēmēja statusu būsiet zaudējusi ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma par otro bērnu, jums būs tiesības uz maternitātes pabalstu, jo kvalifikācijas periodā tiks ieskaitīts laiks, kad bijāt darba attiecībās un saņēmāt vecāku pabalstu;
  • savukārt, ja tiks piešķirts maternitātes pabalsts, tad jums par šo bērnu būs tiesības arī uz vecāku pabalstu, kaut gan obligātās iemaksas būs veiktas īsāku laika periodu, nekā noteikts likumā.

Ja no darba atbrīvosieties agrāk nekā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma un jums nebūs tiesību uz maternitātes pabalstu par otro bērnu, tad par otru bērnu varēsiet pieprasīt:

  • bērna piedzimšanas pabalstu, kas ir vienreiz izmaksājams pabalsts 421,17 eiro apmērā;
  • bērna kopšanas pabalstu, kuru no bērna dzimšanas līdz pusotra gada vecumam piešķir un izmaksā 171 eiro apmērā, bet no bērna pusotra gada līdz divu gadu vecumam – 42,69 eiro apmērā;
  • ģimenes valsts pabalstu, kuru piešķir no bērna viena gada vecuma sasniegšanas un kura apmērs ir atkarīgs no kopējā bērnu skaita ģimenē.

Ja vēlaties iegūt detalizētāku informāciju savā konkrētajā dzīves situācijā, iesakām saziņai lietot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras informējošos kanālus: rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas