E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26792
Lasīšanai: 4 minūtes

Vai bezdarba periods ietekmēs ar bērna kopšanu saistītos pabalstus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūlijā, 2022
Ilze

Labdien. Vēlētos noskaidrot, kā tiks aprēķināts bērna kopšanas atvaļinājuma ikmēneša pabalsts gadījumā, kad daļu no grūtniecības māte atradusies bezdarbnieka statusā. Respektīvi, bērniņam piesakoties, pirmos trīs grūtniecības mēnešus māmiņa bijusi bezdarbniece, pēc tam atkal stājusies darba attiecībās līdz laikam, kad dodas bērnu kopšanas atvaļinājumā. Kā tas ietekmē ikmēneša pabalsta apmēru?

A
atbild:
19. jūlijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Topošajai māmiņai vispirms ir tiesības saņemt maternitātes pabalstu. Maternitātes pabalstu pirms un pēc dzemdībām var saņemt sociāli apdrošināta sieviete, kurai ārsts ir izsniedzis darbnespējas lapu B saistībā ar grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu. Tiesībām uz maternitātes pabalstu ir paredzēts kvalifikācijas periods – sociālās apdrošināšanas iemaksām jābūt veiktām:

  • ne mazāk kā 3 mēnešus pēdējo 6 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena, no kuras tiek izsniegta darbnespējas lapa B) vai
  • ne mazāk kā 6 mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Ja ir piešķirts maternitātes pabalsts, pēc tam var saņemt arī vecāku pabalstu.

Pabalsta apmēru nosaka no vidējās iemaksu algas. Maternitātes pabalsts ir 80% no vidējās iemaksu algas, vecāku pabalsts ir atkarīgs no tā, kādu tā saņemšanas ilgumu izvēlas: ja līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai, pabalstu aprēķina 60% apmērā no vidējās iemaksu algas; ja līdz bērna pusotra gada vecumam, pabalsts ir 43,75% no vidējās iemaksu algas.

Maternitātes pabalstam vidējo iemaksu algu aprēķina no ienākumiem 12 mēnešu periodā, neņemot vērā divus pēdējos mēnešus pirms mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa B sakarā ar grūtniecību. Vidējā iemaksu alga maternitātes pabalstam tiks aprēķināta no darba algas tajos mēnešos, kuri ietilps aprēķina 12 mēnešu periodā, kā arī tiem mēnešiem, kuros bijāt bezdarbniece. Par bezdarba mēnešiem iemaksu alga tiks aizstāta ar daļu (70%) no valstī noteiktās mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Vecāku pabalstam tāpat vidējo algu aprēķina no ienākumiem 12 kalendāro mēnešu periodā, neņemot vērā divus pēdējos mēnešus pirms mēneša, no kura pieprasa vecāku pabalstu. Ja 12 mēnešu periodā ietilpst bezdarba mēneši, tad tajos iemaksu alga arī tiks aizstāta ar valstī vidējo iemaksu algu, taču ar mazāku summu – 40% no valstī vidējās iemaksu algas.

Lai iegūtu individuālu informāciju savā situācijā, ieteicams sazināties ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru: rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Informācija par pabalstiem ģimenēm ar bērniem pieejama Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas