E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26776
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Vai jāinformē par došanos dzīvot ārpus Latvijas un vai citā ES valstī var saņemt ģimenes pabalstus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2022
Kristīne

Labdien. Šī gada septembrī man dzims bērniņš, ar kuru oktobrī uz gadu (līdz 2023. gada septembrim) brauksim dzīvot uz Franciju, jo vīram ir jāpabeidz doktorantūra un gadu nevēlamies būt šķirti. Vai man pienāksies visi ar bērnu saistītie pabalsti no LV (bērna kopšanas atvaļinājums, ģimenes pabalsts), jo nepārvācamies tur uz pastāvīgu dzīvesvietu? Cik noprotu, man jāreģistrē mūsu aizbraukšana uz ārvalstīm un jādeklarē ārzemju adrese? Un kad atbraucam atpakaļ, atkal jāziņo migrācijas dienestam un VSAA?

A
atbild:
23. jūlijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja persona izbrauc dzīvot ārpus Latvijas, tad viņai ir jāsniedz informācija par jauno dzīvesvietas adresi Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei informācijas aktualizēšanai Fizisko personu reģistrā. Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 4. panta pirmajā daļā noteikts, ka dzīvesvietas maiņas gadījumā personas pienākums ir mēneša laikā, kopš tā pastāvīgi dzīvo jaunajā dzīvesvietā, to deklarēt dzīvesvietas deklarēšanas iestādē. Tātad arī atgriežoties valsts par to jāinformē.

Ja personai ir piešķirti Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras pakalpojumi (pabalsti), tad par dzīvesvietas adresi ārvalstīs ir jāinformē arī VSAA.

Ja persona, kura pieprasa valsts sociālos pabalstus, vai arī bērns, par kuru tiek pieprasīts pabalsts, dzīvo vai pārceļas uz dzīvi ārvalstī, tad tai nav tiesību saņemt vairākus valsts sociālos pabalstus, taču daži no sociālajiem pabalstiem saskaņā ar Regulām ir koordinēti ES valstīs, tādējādi tos ir tiesības saņemt, arī dzīvojot citā ES/EEZ dalībvalstī vai Šveicē.

Jautājumā nav norādīts, piemēram, vai esat sociāli apdrošināta (darba ņēmēja vai pašnodarbinātā). Par tiesībām uz pabalstiem, izbraucot ar bērnu dzīvot uz Franciju, sniedzot konkrētāku informāciju, jums jāuzzina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Ieskatam par līdzīgu situāciju, izbraucot uz ES valsti uz bērna kopšanas atvaļinājuma laiku, varat izlasīt LV portāla e-konsultāciju Vai ģimenes pabalstus var saņemt, uz laiku pārceļoties uz citu ES valsti.

Vēl jāatceras, ka arī, atstājot Franciju pēc gada, tajā jānokārto formalitātes, tajā skaitā, ja gadījumā tiks piešķirti Francijas pabalsti, pirms izbraukšanas par to jāpaziņo Francijas kompetentajai iestādei.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas