E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26753
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
4
4

Kā novēlēt mantojumu meitai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūlijā, 2022
Maija

Labdien! Man ir privatizēts dzīvoklis, gribu to atstāt vienīgajai meitai, vairāk mantinieku man nav. Vai ir jātaisa testaments vai dāvinājuma līgums, lai meita saņemtu dzīvokli pēc manas nāves? Paldies!

A
atbild:
11. augustā, 2022
Olga Lauva
juriste

Dāvinājums no testamenta atšķiras, proti, noslēdzot dāvinājuma līgumu, īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu apdāvinātajam pāriet jau dāvinātāja dzīves laikā. Savukārt, taisot testamentu, īpašuma tiesības pāriet tikai pēc mantojuma atstājēja nāves, kārtojot mantojuma lietu. Jāskatās, kāda ir jūsu griba – vai vēlaties palikt īpašniece līdz mūža galam vai nodot īpašuma tiesības meitai jau savas dzīves laikā.

Dāvinājuma līgums ietver sevī īpašuma tiesību pāreju. Noslēdzot dāvinājuma līgumu un iereģistrējot to zemesgrāmatā, par nekustamā īpašuma īpašnieku kļūst apdāvinātais.

Lai nodrošinātu dāvinātāja intereses, var ieteikt dāvinājuma līgumu noslēgt, pielīgstot dāvinātājam dzīvokļa tiesību. Tas nozīmē – tiesības dzīvot šajā īpašumā. Iespējams noteikt arī apdāvinātajam īpašuma tiesību aprobežojumu – atsavināt vai apgrūtināt ar lietu tiesībām īpašumu vienīgi ar dāvinātāja piekrišanu.

Ja ģimenē ir viens bērns, aicinātu apdomāt, vai vispār nepieciešams testaments. Bērns, ņemot vērā Civillikumā noteikto, ir likumiskais mantinieks un likumā noteiktajā kārtībā jebkurā gadījumā saņems mantojumu. Ja ir vēlēšanās īpašumu atdot jau šobrīd, vecākam dzīvam esot, jāslēdz dāvinājuma līgums.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas