E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26743
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzturlīdzekļi ir maksājami tam vecākam, kurš īsteno ikdienas aprūpi un uzraudzību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūlijā, 2022
Ralfs

Labdien! Vecāki ir šķīrušies, un bērns pamatā dzīvo pie mātes. Tēvs regulāri maksā uzturlīdzekļus. Pēdējos mēnešus bērns dzīvo pie tēva, kamēr ir skolēnu brīvlaiks. Šajā laikā māte turpina pieprasīt uzturlīdzekļus. Vai mātei ir tiesības tos pieprasīt, ja bērns šajos mēnešos dzīvo pie tēva? Vai tēvam ir tiesības prasīt mātei, kur tiek izmantoti uzturlīdzekļi, lūdzot uzrādīt kaut vai čekus, kad bērns ir gan pie mātes, gan tēva?

A
atbild:
14. decembrī, 2022

Saskaņā ar Civillikuma 177. pantā ietverto regulējumu līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā. Aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās.

Rūpes par bērnu nozīmē viņa aprūpi, uzraudzību un tiesības noteikt viņa dzīvesvietu.

Bērna aprūpe nozīmē viņa uzturēšanu, t. i., ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu, viņa izglītošanu un audzināšanu (garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšanu, pēc iespējas ievērojot viņa individualitāti, spējas un intereses un sagatavojot bērnu sabiedriski derīgam darbam).

Bērna uzraudzība nozīmē rūpes par bērna drošību un trešās personas apdraudējuma novēršanu.

Ar tiesībām noteikt bērna dzīvesvietu saprotama dzīvesvietas ģeogrāfiskā izvēle un mājokļa izvēle. Rūpes par bērna mantu nozīmē gādību par bērna mantas uzturēšanu un izmantošanu tās saglabāšanai un vairošanai.

Savukārt Civillikuma 178. panta pirmajā un otrajā daļā ir noteikts, ka kopā dzīvojoši vecāki aizgādību īsteno kopīgi. Ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo.

Civillikuma 179. panta otrā daļa nosaka, ka pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem.

Ja ikdienā bērns dzīvo kopā ar māti, un tēvam ir saskarsmes tiesība, proti, bērns pavada laiku kopā ar tēvu periodiski, nevis vienmēr, tēvam ir jāsniedz uzturlīdzekļi bērna uzturam tā mātei, jo bērna māte ir tas no vecākiem, kurš ikdienā īsteno bērna aprūpi un uzraudzību.

Vecāki var savstarpēji vienoties, ka gan bērna tēvs, gan māte fiksē visus izdevumus, kas tiek tērēti bērna uzturēšanai, un apmainīties ar šo informāciju. Pienākuma sniegt atskaiti par to, kam tiek izmantoti uzturlīdzekļi, vecākam nav, tā ir tikai un vienīgi vecāku griba un vienošanās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas